Pohádky a mýty Oceánie přehled

Pohádky a mýty Oceánie https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40532/bmid_pohadky-a-myty-oceanie-315-40532.jpg 4 7 7

Sborník pořízený sovětskými folkloristy, představuje v české literatuře první dílo o folklóru z oblasti jižních moří a přináší výběr ukázek vyprávěcích forem (pohádky, pověsti, veselé zlodějské historky, mýty, sakrální texty), které výrazně odrážejí specifické zvláštnosti kultury kmenů a národů Oceánie. V souladu s přijatou etnografickou klasifikací národů Oceánie je kniha rozdělena do tří odd.: Melanésie, Mikronésie a Polynésie a každému tomuto oddílu je předeslán příslušný historicko-etnografický nástin. Sborník zahajuje studie Jeleazara Moisejeviče Meletinského analyzující vyprávěcí folklór Oceánie a jeho specifiku, závěr tvoří všechny potřebné komentáře včetně základních poznámek k jednotlivým textům, slovník zěměpisných názvů a reálií a souhrnná informace o pramenech sborníku. Přeloženo z ruského originálu, který uspořádal Grigorij L’vovič Permjakov.... celý text

Literatura světová Mytologie Pohádky
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Skazki i mify Okeanii


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pohádky a mýty Oceánie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Hebrey
12.09.2020 3 z 5

Zajímavé příběhy, nicméně je fakt, že kulturně asi hodně vzdálené a navíc jeden druhému hodně podobné.

Median
18.08.2020 5 z 5

Miluji tuto knihu, lze ji pořídit při troše štěstí v antikvariátě. Úžasné pohádky a mýty, zcela jiné, než sem zvyklí. Ne vždy nám dávají úplný smysl, někdy končí příběhy bez point... Ale je to surové, opravdové, jiné. Vřele doporučuji, je to klenot.


Knihošelma
05.01.2020 5 z 5

Poklad, který jsem objevila v knihovně své babičky. Jsem naprosto nadšená a jeidně doporučuji každému, kdo se chce na pohádky podívat trošku jinak, než jak se dnes jede podle jednotného mustru. Daleko větší katarzi přinášejí i tehdy, když pohádka vlastně nedopadne dobře. Myslím, že pro naše zdraví je to daleko cennější poselství, než česká posedlost "dobrem, které zvítězí". Jako opravdu ne vždy, vidíme to všude kolem sebe. Takže pro mě jsou tyto pohádky radostí v mojí knihovně a vracím se k nim.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pohádky a mýty Oceánie v seznamech

v Přečtených8x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst1x