Odsunuté vzpomínky přehled

Odsunuté vzpomínky https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35449/odsunute-vzpominky-35449.jpg 4 5 5

Spisovatelka a publicistka Alena Wagnerová zachytila v prvních Odsunutých vzpomínkách zkušenost jedné generace sudetských Němců s odsunem a údělem vyhnance v poválečném Německu - zkušenost těch, kteří v době války byli dětmi. Nevtíravá působivost knihy je dána mimo jiné tím, že Wagnerová ve svých rozhovorech především citlivě naslouchá životním příběhům druhých lidí.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Odsunuté vzpomínky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Fidibus
11.01.2022 4 z 5

Smutné zamyšlení nad osudem vyhnaných Němců formou vzpomínek několika, kteří odešli jako děti. Paradoxně to měli jednodušší než jejich rodiče, i když i na nich se tyto smutné události podepsaly. Vesměs se shodují, že nemají kořeny a domov. Ve své nové vlasti nezapadli, většinou je nechtěli přijmout. Někteří se už do původního domova u nás nedokázali vrátit. Objevuje se myšlenka solidarity, tolerance a to, že se tito lidé více snažili uspět. Obyčejní lidé se s odsunem vypořádávali lépe než ti s větším majetkem a postavením.
Poplatné době vzniku, tedy kolem roku 1989, dnes už se česko-německé vztahy posunuly. Líbilo by se mi občas víc k jednotlivým lidem, někde jsou vzpomínky opravdu až od vyhnání.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Odsunuté vzpomínky v seznamech

v Přečtených8x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit3x