Ocelová křídla motýla přehled

Ocelová křídla motýla https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536940/bmid_ocelova-kridla-motyla-6626a39a4391d.png 4 21 21

Ocelová křídla motýla jsou společenským románem s prvky magického realismu od autorky fantasy série Čarodějky malostranské. Jsou výletem do lidských duší, který se občas vydává i pod práh reality a vlastního vědomí. A především jsou příběhem lidí, kteří ukážou své pravé já jen tomu, kdo nepoláme křehká motýlí křídla, ukrytá pod silnou vrstvou oceli. Mladý dramatik Kryštof napsal divadelní hru o pilotovi, který dal světu Malého prince. Tohle měl být jeho velký den, jenže když světla zhasnou a opona se rozestoupí, Kryštof pozná, jaké to je sedět úplně sám v divadle plném lidí… Protože Šimon už tady není. Novinářka Kaira tráví osamělé večery se svým leguánem. Hledá spřízněnou duši, jenže jak ji má najít, když cesta k ní vede přes její třináctou komnatu, kterou už raději neotvírá? Překladatel Jan prožil většinu života za psacím strojem, nad francouzskými romány. A jeho nemluvná sestra Eva, těžko pochopitelná duše, má spočítané všechny trpaslíky na jejich zahradě. Přesuňte třeba jen jednoho; Eva to na první pohled pozná. Kolik podob má lidská osamělost, a kdy přijde Pavouk?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ocelová křídla motýla. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

anmaride
15.05.2024 3 z 5

Miluju autorčiny čarodějky, tohle je samozřejmě úplně něco jiného, ale ten čtivej styl si příběh samozřejmě zanechává. Poslouchala jsem jako audioknížku a myslím, že to mě drželo v pozornosti více, než kdybych vzala do ruky knihu.
Příběh byl až takovej snovej, ale jak se říká "neurazil, nenadchl". Pár silnějších momentů, ale za chvilku nebudu vědět, o čem kniha byla.

Knizectvi
14.08.2023 5 z 5

V téhle knize se spojilo tak moc věcí, které miluju, nebo ke mě promlouvají, až je to neuvěřitelné. Moje milované Ustí, queer témata, Malý princ a celkově osobnost Exupéryho. Tady je pár vět, které jsem si napsal v průběhu čtení:
Pamatuju si tu zahradu plnou trpaslíků, když jsme s babičkou chodili do plavecké haly. Pamatuju si spoustu z pocitů o, kterých autorka v knížce píše, i když jsem všechny neprožil já sám. A rozhodně si budu pamatovat pocity z téhle knížky, které jsou jako pocity ze samotného života, nostalgické, trochu tísnivé, hluboké, radostné, náhodné, silné i povrchní. Pocity ze sebe sama, z vlastní bezůtešnosti, z vlastnich i cizích chyb, z očekávání, zklamání, objevování, strachů, z popraskané duše, obyčejných hnědých křídel schovaných pod zářivě barevnými, nebo opačně.
Možná to vypadá jako logistický nebo rozpočtový problém, ale možná máme vsichni na pódiu letadlo, které se s námi na konci potopí, po celou dobu představení.
A ty největší bitvy, si vybojováváme sami v sobě.
Kdy si dovolíme být sami sebou? Vyplníme život strachem a budováním ocelového brnění, nebo dokážeme nechat zářit svoje křídla, i za cenu, že nás může chytit pavouk.
Tohle všechno mě napadá v průběhu čtení. Po dočtení zůstává divně melancholický pocit. A snad poprvé jsem se u queer knihy nezamiloval do postavy, ale do neviditelných nitek autorčiny pavučiny příbehů.
Nádherným jazykem jsou zde sepsány, osudy lidí, jejich vnitřní boj, historie malých i velkých dramat. A jako nitky pavučiny se pomalu sbíhají do středového kruhu, kde je každý sám, ale přesto propojený s ostatními.
Miluju to, neskutečně moc. A ty pocity ve mně na dlouho zůstanou.
A méně vzletně... v knize najdeme příběhy rodinné lásky, neuvěřitelně nádherný popis autistické duše, a její vliv na duše ostatní, delikátní lásku na sklonku života, gay vztah a překonávání vlastních ocelových brnění, asexualitu a pocity samoty v přeplněném světě, a milion dalších věcí, které vám tu ani nepopíšu.
Knihu si musíte přečíst a všechny ty pocity zažít sami.


dpxcz
19.07.2023 4 z 5

Čekal jsem, že to nebudou další čarodějky, ale doufal jsem v něco podobného jako Síť snů. Po přečtení mám takové rozporuplné pocity a nevím, co si myslet. Jako kniha se četla super, styl psaní výborný, proto si každou další knihu od Petry Kubaškové s radostí přečtu. Ale tentokrát to musím nějak vstřebat a mrknout i na názor ostatních.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ocelová křídla motýla v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených31x
ve Čtenářské výzvě4x
v Knihotéce39x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit11x