Obraz člověka u Marxe přehled

Obraz člověka u Marxe
https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62706/obraz-cloveka-u-marxe-62706.jpg 4 30 30

Erich Fromm psal svoji knihu jako apologii a polemiku zaměřenou na obě strany tehdejšího bipolárního světa. Bral si na mušku jak překroucení Marxova odkazu v sovětském impériu (kde se, slovy Kautského, stal ze socialismu státní kapitalismus), tak jeho neznalé odmítání a ideologickou ostrakizaci v impériu americkém. Přitom ovšem Frommova snaha obhájit myslitele co nejvěrněji nemohla dopadnout jinak než jako nahrazení jednoho či více předchozích obrazů jiným obrazem; určitě obrazem vstřícnějším a hlubokomyslnějším, proto ale ještě ne adekvátnějším. Co totiž adekvace znamená? Jak ji posuzovat? Když budeme naším dnešním jazykem vyjadřovat, co chtěl Marx, částečně uvězněný v dobové terminologii, "opravdu říci", nevyhneme se námitce, že originál překrýváme překladem. A pokud necháme hovořit samotného Marxe, což Fromm zhusta činí, doprovázeje navíc knihu čítankou Marxových textů, narazíme na známou marxistickou poučku, že nelze individuum posuzovat podle toho, co si o sobě myslí, a už vůbec ne epochu podle jejího vědomí. ... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , L. Marek
Originální název:

Marx´s Concept of Man , 2004


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obraz člověka u Marxe. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

NGC6715
28.09.2020 3 z 5

Autor tvrdí, že jak tvůrci sovětského socialismu, tak i jeho kritici Marxe nepochopili. V tom má asi pravdu. Nicméně pokud jde o to, jak Marxe vysvětluje sám, tak jsou jeho vysvětlení sice vznosná, ale příliš obecná. Tvrdí, že Marxovi šlo o svobodu, projevení individuality, možnosti využití potenciálu každého člověka…

Moiseiwitsch
11.01.2020 5 z 5

Kdo kritizuje Marxe, měl by znát tuto knížečku, která je velice hodnotným zhodnocením podstatné části učení Karla Marxe. Rozhodně stojí za přečtení!!!


Mimir
05.03.2019 4 z 5

"Je zvláštnou iróniou dejín, že dezinterpretácia a komolenie teórií nepozná medze ani v dobe, kedy sú pramene voľne prístupné." (str. 9)

Erich Fromm v netradičnej pozícií (podobne ako Freud v dielku Mojžiš a monoteizmus) opúšťa na chvíľku psychoanalýzu, aby zvedavého čitateľa upozornil na menej známy (mladší) rozmer jedného z najväčších mysliteľov 19. storočia. Autorov zámer predstaviť Karla Marxa ako humanistu, existencialistu s nadšením pre socializmus (socializmus je spoločnosťou, v ktorej materiálny záujem už nemá hlavný význam, str. 18) a kritika kapitalizmu (kapitalizmus urobil z peňazí a materiálneho zisku hlavnú ľudskú motiváciu, str. 17) podkopáva notorickú predstavu materialistického Marxa, ktorý vidí človeka len v kontexte hospodárstva a proletariátu. Kniha obsahuje okrem Frommových úvah zopár zlomkov z Marxovej mladšej tvorby.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Obraz člověka u Marxe v seznamech

v Přečtených36x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených5x
v Knihotéce21x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Erich Fromm
americká, 1900 - 1980
2010  87%Umění milovat
1992  87%Mít nebo být?
1993  91%Strach ze svobody
1997  88%Anatomie lidské destruktivity
1996  83%Lidské srdce