Obcování se smrtí přehled

Obcování se smrtí
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232873/mid_obcovani-se-smrti-232873.jpg 4 34 34

Americký autor Jesse Bullington přináší českému čtenáři noir historický román s fantaskními až magickými prvky. Své Obcování se smrtí staví na reálných historických základech – Evropa přelomu 15. a 16. století, pád Granadského sultanátu a počínající renesance, ale i nekompromisní inkvizice. Mladičká Maurka Awa se neblahým řízením osudu naučí černé magii a putuje Evropou za svým štěstím. Nadaný malíř Niklaus Manuel Deutsch hledá krásu v ošklivosti a snaží se získat peníze coby žoldák. Alchymista Paracelsus vidí v lidském těle mnohé, jen taje lidské duše mu zůstávají skryty. Dle očekávání se linie všech tří postav protnou a děj nabírá nečekaný spád. Kniha Obcování se smrtí nese prvky pikareskního románu, je plná symbolů a temně laděných tónů, mnohdy až šokující. Scény popisující nekrofilii, kanibalismus, lesbickou erotiku či mrtvoly po bitvě nejsou podány vulgárně, ale správně zvolenými slovy navozují hutnou atmosféru, kterou místy odlehčí autorův smysl pro černý humor. V celém Bullingtonově díle jsou patrné aluze na evropské reálie a inspirace jinými literárními mistry. Jak sám autor přiznává, miluje Umberta Eca a ke knihám Franze Kafky se vždy s oblibou vrací.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Gorgona
Originální název:

The Enterprise of Death , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obcování se smrtí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Leona333
06.06.2023 4 z 5

Přebal knihy moc barevně, pestrobarevně nepůsobí... Každopádně co není "zdůrazněno" navenek, bývá většinou odhaleno uvnitř... ; )
Takže ano! Pozoruhodné chvíle, okultní - černá magie, akční, lechtivé, morbidní situace jsou zde popsány dokonale... Nicméně nepůsobí toliko "hrubě, či vulgárně..." Neb jsou svým způsobem zastřešeny komickým rázem, který mne místy okouzlil a i místy dost pobavil...

Gracian1964
06.03.2022 5 z 5

Tak toto bola celkom zaujímavá, zábavná a vzrušujúca jazda stredovekou krajinou, v spoločnosti žoldákov, duchovných, pošahaných doktorov, prostitútok, čarodejníc, inkvizítorov, nekromantov, alchymistov a inej hávede. Bavil som sa kráľovsky a rozhodne si zoženiem aj autorov prvý literárny počin, lebo to vyzerá, že zábava by mohla byť rovnaká. Však dám vedieť.


Eicherik
11.02.2022 5 z 5

Obcování se smrtí je taková nekromantická fantasy hříčka v mírně oplzlém hávu. Hlavní postavou románu je mladičká nekromantka Maurka Awa, mezi jejíž přátele patří Monique, která má stejně tak ráda ruční palné zbraně jako dívčí klíny a malíř Manuel Niklaus Deutsch. Velkou předností tohoto dílka je přítomnost skutečných historických postav. Mimo již zmíněného Manuela, také třeba alchymisty Paracelsea nebo inkvizitora Heinricha Kramera. K výše zmíněnému ještě autor přidal něco válečného běsnění, temné reality přelomu 15. a 16. století, kanibalismu, ale třeba i přátelství, celé to zamíchal v čarodějném kotlíku a výsledkem je mnohem lepší kniha, než byla ta předchozí s názvem Prznitelé hrobů.
Citace: Vězte, že v tomto smrtelném těle před vámi se skrývá věčný hlad po vědění, bezvěká vnímavost vůči věcem tajemným a takzvaně nepřirozeným. Oba víme, že veškeré věci pocházejí z přírody, není-liž pravda. Víme přec, že Bůh je velký zahradník.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Obcování se smrtí v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených41x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených3x
v Knihotéce31x
v Chystám se číst24x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech1x