Obcování se smrtí

Obcování se smrtí https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232873/mid_obcovani-se-smrti-232873.jpg 4 34 13

Americký autor Jesse Bullington přináší českému čtenáři noir historický román s fantaskními až magickými prvky. Své Obcování se smrtí staví na reálných historických základech – Evropa přelomu 15. a 16. století, pád Granadského sultanátu a počínající renesance, ale i nekompromisní inkvizice. Mladičká Maurka Awa se neblahým řízením osudu naučí černé magii a putuje Evropou za svým štěstím. Nadaný malíř Niklaus Manuel Deutsch hledá krásu v ošklivosti a snaží se získat peníze coby žoldák. Alchymista Paracelsus vidí v lidském těle mnohé, jen taje lidské duše mu zůstávají skryty. Dle očekávání se linie všech tří postav protnou a děj nabírá nečekaný spád. Kniha Obcování se smrtí nese prvky pikareskního románu, je plná symbolů a temně laděných tónů, mnohdy až šokující. Scény popisující nekrofilii, kanibalismus, lesbickou erotiku či mrtvoly po bitvě nejsou podány vulgárně, ale správně zvolenými slovy navozují hutnou atmosféru, kterou místy odlehčí autorův smysl pro černý humor. V celém Bullingtonově díle jsou patrné aluze na evropské reálie a inspirace jinými literárními mistry. Jak sám autor přiznává, miluje Umberta Eca a ke knihám Franze Kafky se vždy s oblibou vrací.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Gorgona
Originální název:

The Enterprise of Death , 2011


více info...

Přidat komentář

Leona333
06.06.2023 4 z 5

Přebal knihy moc barevně, pestrobarevně nepůsobí... Každopádně co není "zdůrazněno" navenek, bývá většinou odhaleno uvnitř... ; )
Takže ano! Pozoruhodné chvíle, okultní - černá magie, akční, lechtivé, morbidní situace jsou zde popsány dokonale... Nicméně nepůsobí toliko "hrubě, či vulgárně..." Neb jsou svým způsobem zastřešeny komickým rázem, který mne místy okouzlil a i místy dost pobavil...

Gracian1964
06.03.2022 5 z 5

Tak toto bola celkom zaujímavá, zábavná a vzrušujúca jazda stredovekou krajinou, v spoločnosti žoldákov, duchovných, pošahaných doktorov, prostitútok, čarodejníc, inkvizítorov, nekromantov, alchymistov a inej hávede. Bavil som sa kráľovsky a rozhodne si zoženiem aj autorov prvý literárny počin, lebo to vyzerá, že zábava by mohla byť rovnaká. Však dám vedieť.


Eicherik
11.02.2022 5 z 5

Obcování se smrtí je taková nekromantická fantasy hříčka v mírně oplzlém hávu. Hlavní postavou románu je mladičká nekromantka Maurka Awa, mezi jejíž přátele patří Monique, která má stejně tak ráda ruční palné zbraně jako dívčí klíny a malíř Manuel Niklaus Deutsch. Velkou předností tohoto dílka je přítomnost skutečných historických postav. Mimo již zmíněného Manuela, také třeba alchymisty Paracelsea nebo inkvizitora Heinricha Kramera. K výše zmíněnému ještě autor přidal něco válečného běsnění, temné reality přelomu 15. a 16. století, kanibalismu, ale třeba i přátelství, celé to zamíchal v čarodějném kotlíku a výsledkem je mnohem lepší kniha, než byla ta předchozí s názvem Prznitelé hrobů.
Citace: Vězte, že v tomto smrtelném těle před vámi se skrývá věčný hlad po vědění, bezvěká vnímavost vůči věcem tajemným a takzvaně nepřirozeným. Oba víme, že veškeré věci pocházejí z přírody, není-liž pravda. Víme přec, že Bůh je velký zahradník.

martina1199
06.04.2020 4 z 5

Knihu jsem dostala darem a upřímně dlouho mi ležela v knihovně. Název i obálka mě jistým způsobem odrazovaly. Nakonec jsem se do ní ale pustila a nelitovala jsem. Román je napsán čtivě, je plný děje a akce, dalo by se říci, takže stránky ubíhají jedna za druhou. Líbilo se mi, jak si autor pohrál se skutečnými historickými postavami a pozadím, a využil je pro potřeby svého vyprávění. Takže - pokud se zajímáte o nekromancii, nekromanty, čarodějnice, Maury, inkvizici, lehké děvy, švýcarské žoldnéře, válku v Lombardii na počátku 16. století a nebojíte se pár kostlivců, zahnívajících mrtvol a jedné hodně protivné hyeny, tak knihu rozhodně doporučuji :-)

Roscata
18.10.2019 5 z 5

Ač jsem měla pocit že budu při čtení znechucená, realita nebyla tak hrozná. Jasně, v knížce se objeví nekrofilie i kanibalismus, ale vše je napsáno poměrně decentně, takže jsem si, až na pár těžších scén, docela rychle zvykla.
Celý příběh je propracovaný, vtipný, postavy dobře napsané a vše co je pro děj podstatné se dřív nebo později dozvíte. Navíc nadšenci do historie ocení že kniha staví na reálných historických základech. Za mě kniha nabízí až nečekaně dobré čtení.

Lutziana
04.02.2019 5 z 5

Anotace knihy mě upoutala na první pohled svojí bizarností, tak jsem se směle pustila do čtení, přičemž mě makabrózně exhumovaný začátek málem odradil svojí brutalitou. Zbytek knihy jsem ale četla jedním dechem, především druhou polovinu, kde se všechno rozjelo a začalo nabírat na obrátkách. V té době si má čtenářská duše přivykla už dávno na výše zmíněnou obskurní obscénnost, tak jako si oči nekromantky přivykaly na častou temnotu... Čím víc se blížil konec knihy, tím menší přestávky mezi jednotlivými stránkami jsem si dopřávala. Občasné přenechutnosti, které sem tam vážně odrazovaly od čtení, nebyly tak hrozné, jako jediný skutečný parazit četby, a to bylo nadužívání fráze "S*át na to", kterou používaly snad všechny postavy. Posledních pár kapitol bylo docela matoucích, vzhledem k obrovskému sledu událostí, ale "nekrotický happyend", uspokojil mou zvrhlou čtenářskou duši dostatečně, stejně jako uvěřitelné, až hmatatelné charakteristiky postav, romance absurdně mísená se smrtí a krutostí a to, že byly do děje zasazené skutečné historické postavy. K neskutečně nakombinovaným kontrastním motivům, které měly "srdce", se budu ráda vracet ještě několikrát.

Kortexo
24.11.2018 5 z 5

Další román, od autora s jasným talentem, který brilantně spojuje pravdivé historické scenérie s uvěřitelnými postavami s dialogy a jednáním, které vás dokáže bavit.Prvky hororů, zde jen dokreslují vývoj postav a přinášejí nezapomenutelné momenty, napříč žánry.
Takhle budou vypadat romány Quentina Tarantina, až přestane točit filmy a jak avizoval, začne psát...
Je to velký průlom v hororů, svěží vítr do žánrů, který je v současnosti ovládan dogmatem tzv. krále hororů: Stephenem Kingem a jeho fanatických přívrženců, kteří už mnoho let s povinnosti kupují všechny jeho knihy a veřejně si pateticky hrají na elitu, která čte vrchol hororů, ale boužel kreativita a atmosféra, už v nich dávno není a vytratila se a zbyla jen komerce a lacinost a bezchybný dárek k vánocům, pro všechny.Každý umělec by měl vědět, kdy skončit, aby literárně nevyhořel.
Tahle kniha autora i jeho druhý román, stojí rozhodně za přečtení !!!!!!
Pokuď jste stejně jako já pochopili, že nechcete být jen konzumentem, který se v recenzích, snaží pomáhat ostatním čtenářům k silným literárním zážitkům, ale naopak se chcete pokusit o vlastní literární tvorbu.Tohle je dokonalá učebnice hororů, kde pochopíte, strukturu děje, zvraty a vytvoření postav napsané ve stylů, který vám vyhovuje a tím vlastní stohy papírů s nápady, které přicházejí, dokážete konečně spojit v jeden celek, což je na tvůrčím psaní, to nejtěžší...

Bobina74
23.07.2018 2 z 5

Tak o tomhle vlastně vůbec nevím co si myslet. Začátek dobrý, pak se tam objevily fantasmagorie a já si říkala no co to je? Vydrž to se rozjede....a ona nastala výluka a nic se nerozjelo nebo to jelo po vedlejší koleji a mně to frnklo. Vlastně se mi to nelíbilo, ale na druhou stranu o tom musím stále přemýšlet. Ani dějově mně to nijak zvlášť neuchvátilo.
P.s. : Do vlaku jsem sice nasedla, ale cestou jsem vystoupila ani nevím kde a někdy i cesta je cíl....

Tyet
16.06.2017 3 z 5

Recenze i samotný přebal knihy Jesse Bullingtona se nás snaží přesvědčit, že nás čtení znechutí nebo se budeme bát. Taková pověst, která knihu předchází, nepochybně zvyšuje čtenost a prodejnost, ale je veskrze nepravdivá. V knížce se skutečně setkáte jak s nekrofilií, tak s kanibalismem, ale všechno je to ve formě taškařice až burlesky. Chvílemi mi knížka připomněla jarmareční písně. Takže nebojte, o žádné skutečné zlo a opravdové zvrácenosti tady nejde. Jde jen o pobavení čtenářů, což se musím říct, docela povedlo. Knížka se čte dobře, ale nic zásadního od ní nečekejte, je to prostě zábavná literatura.

Nikidree
08.06.2017 4 z 5

Velmi propracovaný příběh, u kterého jsem neměla pocit, že by mi něco nebylo jasné. Vše, co bylo důležité pro hlavní děj, bylo dříve či později vysvětleno a objasněno. Všechny postavy, měly dobře vykreslený charakter, leč mě osobně po polovině knihy začala hláška "Srát na to, srát na všechny", lézt trochu krkem. Někdy mi totiž přišla nevhodná, ale to je možná jen můj dojem.
Co mi zpočátku dělalo problém, byly dějové linky (A a B). Nejdříve to vypadalo, že se odehrávají dva příběhy nezávisle na sobě a následně se propojí, ale to se nestalo. Již v 1/3 knihy se Awa objeví v obou dějových linkách. Až později, když převládla linka B, jsem pochopila, že linka A byla minulost a B je přítomnost.
Kromě tohoto nemám knize co vyčíst. Chvílemi je děj poněkud nezajímavý, ale vždy se zase rozproudí a rozhodně se do knihy dá začíst. Snad jen mě mrzí, že autor zatajil jméno nekromanta, ačkoliv Awa se ho dozvěděla.

kyssling
25.09.2016 4 z 5

Když se objeví první nemrtvý tak jsem chtěl knihu odložit, co jsem si to proboha vybral ?? Ještěže jsem to neučinil, kniha je místy fakt humorná a skvěle přeložená. Navíc fantazie spisovatele je přímo úměrná nepředvídatelnému ději ! Nezapomenu na "kopyto" a medvědí skříňku na věci, to je prostě úžasné ...

Domuly
01.09.2015 3 z 5

Knihu jsem dostala darem, určitě to tedy není žánr, po kterém bych já sama sáhla. Rozhodně má knížka zajímavý a nevšední námět a nejsem si vědoma, že bych někdy slyšela o něčem podobném. Nekromancie, nechutné scény s oživlými mrtvolami a lesbické scény dělají knihu zajímavou a jinou.

Ládja
13.01.2015 3 z 5

Za obrázek na obálce a za nápad tři hvězdy. Jinak pro mě zklamání, dalo by se z toho udělat více, má to potenciál, ale na můj vkus až moc přímý styl vyprávění a příběh. Ale nějaké scény jsou hodně zajímavé, to bez debat :)