Příručka čínského soudce pro přežití přehled

Příručka čínského soudce pro přežití
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274229/mid_pripady-soudce-ti-prirucka-cinskeho-7Kc-274229.jpg 3 19 19

Nové případy soudce Ti série

< 11. díl >

Sbírka čínské moudrosti, cizí město a nepolapitelný vrah – s tím vším se musí vypořádat soudce Ti ve svém novém dobrodružství krátce poté, co slavný úředník právě povýšil na policejního ředitele hlavního města říše. Zatímco se soudce chystá užít si svůj úspěch, jeho nadřízení ho pošlou pronásledovat nejhledanějšího zločince v celé Číně. Vyšetřování ho dovede až do vesničky, která soudci připadá jako to nejpodivnější místo, jaké kdy navštívil. Vybaven pouze příručkou právních postupů, kterou dostal příkazem vyzkoušet, a svým proslulým důvtipem musí přežít a uspět tam, kde selhali nejlepší slídilové říše.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Guide De Survie D'un Juge En Chine , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příručka čínského soudce pro přežití. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Dandulka
13.04.2023 5 z 5

Klasický příběh soudce Ti. Trochu zdlouhavý, ale líbil se mi.

drakamena
07.04.2023 2 z 5

Z této série jsem zatím četla pouze dvě knihy, tu první a pak tuto. Tentokrát je znát, že si autor dal mnohem víc práce s rešeršemi, kniha je díky tomu bohatší, pestřejší. Na druhou stranu trpí stále stejným nešvarem: s postavami Roberta Van Gulika má tato série společná pouze jména.

Všichni hrdinové, a to včetně soudce Ti, působí velice... ordinérně. Prostě nemají žádnou úroveň. Je to jako sledovat příběhy vulgárního prodavače ojetin. Van Gulikův soudce Ti byl sice nedůtklivý, byl to však člověk nesmírně vzdělaný a také fyzicky zdatný, skvělý rohovník a šermíř - koneckonců při prvním setkání s Ma Žungem a Tiao Tchajem jim oběma nakopal pozadí, ačkoli oba byli vojáci, kteří se jen kvůli nepřízni osudu stali lapky. Lenormandův soudce Ti je nerudný nabob, který nejenže dělá hloupé chyby, a přestože je Konfucián, dokonce v jednu chvíli uvěří na liščí démony, ale navíc je to obtloustlý nekňuba, který meč nosí jenom pro parádu. Dokonce jeho První dáma je lepší bojovnice než on. Chápu, že v dnešní době každá ženská hrdinka musí být Wonder Woman, ale udělat kvůli tomu z hlavního hrdiny hňupa skutečně není potřeba.

Škoda, s lepším editorem to mohla být opravdu dobrá série a i tato zápletka mohla být při trochu pečlivějším zpracování vskutku napínavá.


PWM
30.08.2020 3 z 5

Snažím se nepropadat prvnímu dojmu a knihy většinou hodnotím až po druhém přečtení a myslím, že se mi to vyplácí. (Možná se ale taky s věkem zjednodušuji a klesají moje nároky, těžko říct…)

Při prvním čtení mě vše neustále nutilo srovnávat s Gulikem a při tomto srovnání kniha samozřejmě dopadla neslavně… Při druhém čtení a po zvyknutí si na myšlenku, že tento Ti, není „ten Ti“, jeho pojetí, styl vyprávění i vazba na reálie Tchangské Číny jsou zcela jiné než u původní předlohy, toto hodnocení ale dopadá jinak.

Příručka čínského soudce pro přežití je vlastně zábavný a dobře napsaný příběh, téměř thriller, se zajímavě sepsanou zápletkou a neobvyklým dějem. Celý, jako by ani nebyl brán zcela vážně a s lehkým nadhledem vypráví ve skutečnosti složitou a chytře konstruovanou zápletku. Téměř se zdá, že tuto knihu ani nepsal Lenormand…

Knize by výrazně pomohlo, kdyby se přejmenoval detektiv, a nikdo neměl pocit, že musí „obě verzemi“ srovnávat, byla by pak jistě mnohem lépe přijímána…

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Příručka čínského soudce pro přežití v seznamech

v Přečtených30x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit2x