Poprask u Čínské zdi

Poprask u Čínské zdi https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251086/mid_poprask-u-cinske-zdi-251086.jpg 3 17 4

Nové případy soudce Ti série

< 12. díl >

Ve Velké zdi zeje díra! Nepřekonatelná hradba před nájezdy kočovníků se stane noční můrou soudce Ti, neboť právě jeho císařský dvůr vyšle na západní okraj říše ohrožovaný Turky, aby dohlédl na opravy a ochránil obyvatelstvo před vetřelci, kteří se díky trhlině ve zdi snaží utrhnout trochu zisku. Mezi řešením problémů s architekty, čínskými vojáky, kteří se vymkli kontrole, a nemilosrdnými válečníky s dlouhými nosy musí soudce ještě lapit mazaného vraha, který jednoho po druhém zabíjí vysoké představitele města. Vychytralý mandarín se k udržení Nebeského řádu spoléhá jako vždy na své důstojníky, drahou manželku a samozřejmě na svůj proslulý důvtip.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Panique sur la Grande Muraille , 2008


více info...

Přidat komentář

kapr
11.03.2020 2 z 5

Není to (úplně) špatné, najdou se tam občas nádherné momenty. Bohužel pro čtenáře Gulika, bývá Lenormandův Ti často spíše karikaturou toho na co jsme byli zvyklí. Dobové reálie a historické souvislosti nejsem schopen posoudit. Velké naděje v tomto směru si ale nedělám.
Ještě ke knize v papírovém vydání. Text je tištěn blízko ke středu knihy, kterou je tak nutné držet skutečně plně rozevřenu. Při čtení se kniha špatně drží, a při sebemenší nepozornosti vypadne z ruky. Zvláště od poloviny textu se pravidelně opakují slabší místa, při kterých pozornost ztrácíte. Obvykle jsem četl večer před spaním. Pět stránek bylo maximem. Posledních 30, 40 stránek jsem tak četl snad dva týdny. Nakonec jsem četl dál už jen proto abych dočetl. V některých místech to bylo únavné.

PWM
22.03.2018 1 z 5

Příběh tak nepravděpodobný až se těžko čte…


bonie78
16.09.2017

Kdo četl Van Gulika, nemůže se smířit s takovou karikaturou soudce Ti, diletantsky popsané dobové reálie a naprosto stupidní dialogy. Hnus

ssyyllvvaa
14.03.2017 4 z 5

Když jsem četla první z příběhů soudce Ti napsaných Frédéricem Lenormandem, byla jsem téměř pohoršena nad tím, že se nejedná o pokračování mnou velmi oblíbených a obdivovaných detektivek Van Gulika, ale o jakousi parodii, v níž soudce Ti není hodný obdivu v ničem jiném, než v rozluštění záhadné vraždy. Když jsem se ale smířila s tím, že shoda je pouze ve jménech a nikoli v charakterech postav, které v reáliích staré Číny ( a i těch poněkud karikovaných) uvažují a do určité míry se i chovají moderním způsobem, začaly mne i tyto detektivky bavit, zejména i pro ironii až sarkasmus, kterým tento soudce Ti rozhodně nešetří. Také postava První manželky je velmi povedená a její zásahy do pátrání soudce Ti nemají chybu. Poprask u Čínské zdi odehrávající se v pevnostním městě pod vojenským velením a při obléhání barbary má spád, je plný zvratů, a konečné řešení bude pro většinu čtenářů překvapující.