Neviditeľné mestá přehled

Neviditeľné mestá https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328714/bmid_neviditelne-mesta-foN-328714.jpg 4 118 118

Calvinov Marco Polo je zároveň Marcom Polom veľkého Kublaj chána, ktorý ho vysiela na mnohé cesty po svojej ríši, aby si potom v príjemnom tieni kráľovských záhrad vypočul jeho správy. Calvinov Marco Polo rozpráva o mestách, predvádza ich gestami, mimikou, predmetmi prinášanými z ciest... ale v podstate rozpráva len o jedinom meste, o rodných Benátkach. Je však fascinujúce koľko tvárí im cestovateľ, diplomat a posol vie dať.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Artforum (SK)
Originální název:

Le città invisibili , 1972


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neviditeľné mestá. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (30)

kurama45
05.12.2023 5 z 5

„Pokaždé když cestovatel přijde do nového města, nachází znovu nějakou svou minulost, o které už nevěděl, že ji má: cizota toho, čím už nejsi anebo co už nemáš, na tebe číhá na cizích místech, kterých ses nezmocnil.“

Moje neviditeľné mesto duše navštívil Calvinov Marco Polo a už odtiaľ neodišiel. Nádherný výlet do fantázie. Je to takmer ako keď otvoríte náhodnú škatuľu a objavíte úžasný dezert, celú kopu božských praliniek, stačí si iba vybrať a chute sa nabaľujú a stále je tu niečo nové a stále je čo objavovať. Asi je jasné, že som sa do knihy zamilovala.

„Triumf nad nepřátelskými vládci z nás učinil dědice jejich dlouhotrvajícího úpadku.“

Adam84
01.08.2023 4 z 5

Půdorys labyrintu současného světa, jako komplex vztahů mezi městem a lidmi a také mezi městem a přírodou. Motivy jsou dané, ale představa je na každém čtenáři.

A právě imaginace jednotlivých měst, které nejsou na žádné mapě světa, je na této knize tím nejzábavnějším. Autor ji předkládá a čtenář dotváří. Co čtenář, to vždy jiná představa města, toliko každému povědomého.

Tahle Calvinova kniha byla pro mne tedy velice příjemnou, relaxační abstrakcí neviditelných měst současného světa.


Acamar
13.05.2023 5 z 5

Velmi abstraktní, proto obtížně popsatelná kniha. Podobně jako v Palomaru, toto putování imaginárními, fantaskními městy je především o vnímání pozorovatele ... Calvinův kouzelný dalekohled se snaží zachytit to viditelné i neuchopitelné, co utváří vše, jako vzájemnou vazbu prostoru, času (i v jeho kontinuitě) spolu s představami i realitou těch, co se v daném průsečíku nacházejí...a objevit to osobité, absurdně charakteristické, čím je lze vyjádřit a odlišit, stejně jako odhalit opakující se nerozlišitelnost.
Marco Polo/Calvino nenabízí jasný návod, jak s městy naložit, zato pestrobarevný
a širokoúhlý krasohled svého oka uchu posluchače. Nejlépe k opakovanému použití.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

O jednom meste nikdy nehovoríš, povedal Kublaj chán. Marco Polo sklonil hlavu. Benátky, povedal. Marco sa usmial: O čom si myslíš, že celý čas rozprávam? Vladár odpovedal: A predsa som ťa nikdy nepočul vysloviť to meno. Polo povedal: Vždy, keď opisujem mesto, hovorím niečo o Benátkach.


Kniha Neviditeľné mestá v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených148x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených15x
v Knihotéce96x
v Chystám se číst114x
v Chci si koupit26x
v dalších seznamech4x