Mladá léta Jana Amose přehled

Mladá léta Jana Amose
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171982/nesmrtelny-poutnik-m-171982.jpg 4 11 11

Nesmrtelný poutník série

1. díl >

Autorka se pokusila ve svém románu, jak praví v úvodu, "zpodobit Komenského tak, aby se mu naši lidé nejen obdivovali, ale také hlouběji ho poznali a milovali; aby nebyl jenom naší chloubou před světem, ale někdo, koho budeme napodobovat v jeho statečnosti, vytrvalé a plánovité pracovitosti a sebezapíravé službě lidem". Příhody ze života Komenského řadí "tak, aby z nich vysvitl pravděpodobný vývoj nadaného slováckého dítěte v prostředí rodiny, domova a Jednoty bratrské, základ pozdějších charakterových vlastností muže, na kterého čekalo tolik životních zkoušek a trpkostí a tolik díla ve prospěch národa i lidstva".... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mladá léta Jana Amose. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Lady S.
12.10.2022 5 z 5

Čtivé vyprávění radostí a strastí mladého Komenského, které zahřálo u srdce. Někdy zapomínám na to, že i taková osobnost, jakou Jan Amos Komenský bezpochyby byl, jednou byla dítětem, a tato kniha mi jeho dětství krásně a barvitě, a občas lítostivě s ohledem na jeho těžkosti a zkoušky, přiblížila.

freejazz
11.01.2020 4 z 5

výborné, aj keď miestami trochu rozťahané, najmä vzhľadom na celkový rozsah diela


BabaJaga11
21.07.2019 5 z 5

Moc pěkná kniha o dětství a jinošských letech Jana Amose Komenského. Autorka k ní poznamenává, že jí vždy připadalo, že ač je Komenský uznáván jako velká osobnost, není někým, koho bychom měli skutečně rádi, tak, jako některé jiné velikány. Knížkou se to rozhodla změnit – a podle mého názoru se jí to povedlo skvěle. Každý asi ví, že dospělá léta Komenského nebyla snadná, ale málokdo z nás asi přemýšlel o jeho dětství. Z knihy se zpočátku zdá, že je takřka idylické, ale to bohužel příiš brzy končí. Ztráta několika milovaných členů rodiny, války a nemoci, to vše na mladého Jana těžce doléhá, ale zároveň to formuje jeho budoucí profesní dráhu. Autorka přiznává, že ověřených informací o mladých letech Komenského je velmi málo, ale i to stačilo pro vytvoření kostry napínavého příběhu. Ano, mnoho z knihy je autorčina fantazie, ale opírá se o historická fakta a mnohé se mohlo udát tak, jak autorka popisuje.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mladá léta Jana Amose v seznamech

v Přečtených12x
ve Čtenářské výzvě4x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit1x