Nefertiti přehled

Nefertiti https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153693/bmid_nefertiti-xw8-153693.jpg 4 105 105

Historický román, ktorý prináša prenikavý pohľad do dávnej histórie Egypta. Predovšetkým je však príbehom dvoch sestier: sebavedomej a cieľavedomej Nefertiti, ktorá sa vydáva za kráľa Amenhotepa, pokúšajúceho sa zaviesť monoteizmus, a jej rozvážnej sestry Mutnodjmet. Obe sa usilujú nájsť životné naplnenie a šťastie v niečom inom. Nefertiti túži získať najvyššiu moc a uznanie, kým Mutnodjmet pokojný život v kruhu rodiny, vo svojej bylinkovej záhrade a v pomoci ľuďom.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nefertiti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

Pettato
20.07.2023 3 z 5

Čtivý historický román o mém oblíbeném Egyptě. Jde o fikci, ale autorka umí vtáhnout do děje.

DK197
07.11.2022 3 z 5

KNIHA: Tato kniha byla zajímavým exkurzem do mého milovaného starověkého Egypta. Rozhodně to stálo za přečtení, ačkoli se zajímavé pasáže střídaly s těmi nudnějšími, což štěpilo mou čtenářskou pozornost a vysloužilo tři hvězdičky.


Pavlina50
20.04.2021 5 z 5

Čtivý příběh ze starého Egypta o královně Nefertiti vyprávěný její nevlastní sestrou Mutnedžemet. Děj začíná v době, kdy se Nefertiti stává manželkou faraona Achnatona a i Mutnedžemet se tak stává povinnou pevnou součástí královské rodiny a současně nedobrovolnou „služebnou“ své ambiciózní sestry bez ohledu na vlastní potřeby a tužby. Kniha ukazuje naprosto odlišné charaktery obou sester, které ale i přes tyto neslučitelné rozdíly mají mezi sebou velmi silnou vazbu.
Zatímco Nefertiti vyniká ctižádostí, jde tvrdě a bezohledně za svým cílem a dokáže dotáhnout svoji touhu po moci až do extrému, Mutnedžemet touží jen po klidu, lásce, dětech a životě po boku milovaného muže. Příběh je psaný velice čtivě, je plný intrik poutavě vykreslujících dobu a prostředí. Chvílemi mi kniha sice připadala docela „na jedno brdo“, děj se pořád točil zejména kolem neustálých porodů Nefertiti, ale ke konci kniha nabírala opět neskutečný spád, zejména úsek knihy kolem morové epidemie byl napsán neskutečně dramaticky a vyvolával ve mně opravdový strach.
Tuto knihu jsem četla po Egypťanovi Sinuhetovi, tak jsem dost srovnávala – rozhodně ne samotnou úroveň a hodnotu knih, ale spíš postavy, které se objevují v obou knihách. Zvláštní mi přišlo hlavně to, že téměř všechny postavy, které se objevily v obou knihách, mají v každé z nich téměř opačný charakter. Ty, které na mě v „Egypťanovi“ působily sympaticky a vesměs kladně, jsou v této knize vykresleny jako hodně velcí záporáci a naopak.
Ale stejně jako „Sinuhet“, je to prostě jen další historický román, ze kterého sice nelze poznat, co je pravda a co je smyšlené, ale to také rozhodně není účelem románu. Teď tedy musím zabrousit do literatury faktu, protože mám potřebu si to všechno nějak „historicky“ ujasnit. A to si myslím, že je docela dobrý vliv těchto románů.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nefertiti v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených176x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených23x
v Knihotéce112x
v Chystám se číst50x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech1x