Na kometě přehled

Na kometě https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32260/na-komete-32260.jpg 4 386 386

Fantastický román Julese Vernea o osudech několika statečných vesmírných trosečníků, letících na kometě, jež po srážce se Zemí strhla část jejího povrchu i s obyvateli. Důmyslem a odvahou čelí muži nebezpečí a posléze se dočkají šťastného návratu na Zem. Vyprávění vedle dobrodružného děje podává základní znalosti o naší sluneční soustavě. Edice Podivuhodné cesty, svazek 27. Pův. kresby P. Philippoteauxe. ... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Hector Servadac , 1877


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na kometě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (41)

Pytlík
13.04.2024 5 z 5

Český překlad je marketingový majstrštyk. Prozradit v názvu knihy to, o čem se hlavní hrdinové prvních sto stránek dohadují... A když se nežinýruje překladatel, já budu taky volně prozrazovat špeky z děje. Verne opět prokázal svou nebetyčnou fantazii. Zatímco jiní autoři a režiséři a paleontologové líčí srážky nebeských těles jako hrůzostrašnou tragédii provázenou všelijakými světelnými, tepelnými, zvukovými a jinými efekty, ve Vernově románu se Země srazí s kometou a kromě pár (ne)šťastníků nezaznamená nikdo vůbec nic. Mojí soukromou domněnkou je, že to bylo kvůli tomu, že mezi oněmi šťastnými byl i Francouz. A jak známo, před pouhou francouzskou vlajkou má respekt i psychická porucha (viz Vynález zkázy), takže i přírodní síly kapitulují a chovají se mírně jako ovečky, když mají co do činění s příslušníkem tohoto vyvoleného národa. Země tak pouze vyzrcadlí na kometu část svého povrchu jen proto, aby se Francouzovi nic nestalo a i nadále se cítil jako doma. Dokonce pak poruší i zákon zachování hmot, to když odštěpí ty nesympatické Angličany, protože ani ztráta obrovské části komety nezmění fyzikální vlastnosti zbytku. No a v neposlední řadě Verne v románu krásně ilustruje svůj vztah k jednotlivým národům: 1. Francouzi. To je prostě vrchol celého přírodního vývoje, nic dokonalejšího být nemůže. Vtipní, vynalézaví, chytří, ušlechtilí. 2. Rusové. Skoro jako Francouzi, jen ne tak vtipní. 3. Angličané. Rigidní, toporní, suchopární, ovšem Verne k nim cítil evidentně respekt, i když se jim vysmívá. 4. Španělé. Veselí, byť primitivní jako zvířata. Nejsou schopni velkých duševních výkonů. 5. Němci. O nich více viz román Ocelové město. 6. Židé. 7. A to nejhorší na konec: Německý Žid.

5tužka
09.11.2023 5 z 5

Úžasně zdramatizováno jako rozhlasová hra s Viktorem Preissem, Michalem Pavlatou, Otou Jirákem, Arnoštem Goldflamem a dalšími. Včetně nápaditých písniček - velmi povedené!!


Vesmich
08.11.2023 4 z 5

Zdá se že Rusko rodí, jen chlípná blahorodí a Francouz svádí dámy, co jsou dávno zadány....Je to takové hravé to putování Vesmírem.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Na kometě v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených595x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených25x
v Knihotéce308x
v Chystám se číst63x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech3x