Motýlí křik přehled

Motýlí křik https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404492/bmid_motyli-krik-6Vu-404492.jpg 4 141 141

Neuchopitelně křehká pravda o tom, kdo skutečně vládne světu. Nehoda uprostřed nočního města, nebo důmyslná vražda? Televizní reportér Pavel Černý se dostane do víru událostí vedoucích až do nejvyšších pater světové politiky a utajených mocenských skupin. Thriller ze současné Prahy vede až na konferenci Bilderberg, kde se za zavřenými dveřmi jedná o budoucnosti světa. Zdánlivě šílené konspirace, které jsou ale realitě blíže, než si myslíte – pravda je šokující a je jen na vás, jestli ji dokážete přijmout…... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Motýlí křik. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (56)

PaníLenka
28.04.2024 3 z 5

Při čtení špionážních nebo politických thrillerů mám vždy problém vyznat se v postavách, kdo je s kým a proti komu, což se mi trochu stalo i s touto knihou. Napínavé to bylo, krátké kapitoly vyzývaly k tomu oblíbenému “už jen jednu a fakt půjdu spát!, nicméně fiktivní příběh se mi přes odkazy na skutečné osoby, místa, organizace….pod kůži nedostal.

BlueMind18
30.04.2023 3 z 5

Jak je zde již poznamenáno, děj je poněkud překombinovaný a vyznačuje se několika nelogičnostmi, smrt pár postav (Viktor, Jiří) působí nadbytečně; zároveň však v sobě forma příběhu nezapře filmovost a drží čtenáře v napětí, jak to tedy všechno dopadne. Ano, pozadí příběhu je protkáno různými filozofickými úvahami, ale na mě to rušivě nepůsobilo, jde totiž o konspirační thiller z pera intelektuála. Co se týče porůznu roztroušených filozofických úvah, v zásadě s některými postřehy souhlasím.

Hlavní hrdinové jsou předobrazem skutečných lidí, tak lze např. v postavě Davida Richfielda dešifrovat známého amerického finančníka (se zálibou v entomologii, mimochodem) Davida Rockefellera, v Zacku Bergerovi zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga, v českém šlechtici hraběti Černohorském knížete Schwarzenberga. Skupina Bilderberg skutečně existuje, takže milovníci konspirací tento román určitě ocení.

Jedna věc mě na knize opravdu zaujala, a to je kontrapozice Bilderberg vs Klinika (za to dávám o hvězdu více, než bych dala za román jako takový). Opozice skupin, které jsou v mnohém každá na opačném konci spektra. Jedna představuje koncentraci moci, peněz, pragmatické/obchodnické racionality, její uzavřenost je chráněna bezpečnostními složkami státu/států a/či soukromými bezpečnostními agenturami. Druhá se snaží ve světě ovládané penězmi a mocnými zájmovými skupinami najít svobodu, která ještě zbyla; útočiště v ní nalézají především mladí lidé, umělci/umělkyně, intelektuálové/intelektuálky; tato společnost je v zásadě otevřená všem, ale žel někdy balancuje na hraně/za hranou legality (u žižkovské Kliniky zde byla otázka vlastnických práv okupované budovy), proto je i přes silnou legitimitu své existence státem rozprášena. Na tomto místě jen činím poznámku, že z pragmatického i právního hlediska velmi dobře chápu vlastnické vztahy a právní úskalí squatterství. Pohybují se ale vždy finančně mocné skupiny v rámci legality, zákona nebo si ho mnohdy přizpůsobují, ohýbají a překračují? Neodráží se v akci, která byla či ještě je vedena státem (veřejnými činiteli) proti žižkovské Klinice do určité míry i vztah státu a jejich představitelů ke kultuře? Proč má jednu skupinu stát potřebu chránit a druhou ne? Nemůže se opravdu za žádných okolností silná legitimita spontánně vytvořeného otevřeného společenství měřit se sílou peněz; není zde opravdu žádná alternativní cesta řešení? Úvahy pochmurné, možná pro mnohé i lehce naivní za časů, kdy se stát (resp. státem ovládané subjekty) rozhoduje z finančních důvodů zbavovat nepotřebných budov


gabriela8704
03.03.2023 5 z 5

Skvělá kniha k zamyšlení. Fikce či realita. Že by fikce byla realita? Ať si každý posoudí sám.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky 24. - 30. září

24.09.2018


Citáty z knihy (2)

Když ovládáte média, ovládáte veřejné mínění a pravdu.


Láska je jako motýl. Když ji držíš moc pevně, pochroumáš ji. Když ji držíš moc volně, uletí ti.


Kniha Motýlí křik v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených189x
ve Čtenářské výzvě30x
v Doporučených18x
v Knihotéce125x
v Chystám se číst183x
v Chci si koupit35x
v dalších seznamech2x