Mona Lisa na plné gule přehled

Mona Lisa na plné gule https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516171/bmid_mona-lisa-na-plne-gule-skE-516171.jpeg 4 65 65

Sprawl série

< 3. díl

Mladá a neveľmi sofistikovaná prostitútka pomenovaná podľa slávneho obrazu sa ocitne v čudnej zložitej hre s hviezdou Sense/Netu Angie Mitchellovou, jej bývalým milencom Bobbym Newmarkom prezývaným Nulák (v tom čase v kóme), jeho bývalou milenkou „žiletkovou Molly", panoptikom bojových robotov z dielne pološialeného moderného umelca a dcérou mafiánskeho bossa, ktorá musela pre čistky v Jakuze opustiť Japonsko. Tá sa neskôr vyberie vlastnou cestou k Nulákovmu virtuálnemu svetu, v ktorom je človek chránený aj pred matrixom a žije večne - samozrejme, pokým partia z kriminálneho polosveta ochráni Nulákovo nevládne telo... Záverečný diel voľnej matrixovej trilógie.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Mona Lisa Overdrive , 1988


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mona Lisa na plné gule. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Selhan
16.02.2023 4 z 5

Tady už jsem opravdu rozpolcen. Gibsonovo psaní mám ohromně rád, ale v tomhle dílu už vážně dost chybí nosné myšlenky – navíc se i v tom jazyku, mám dojem, výrazně otupil. Ve srovnání s Neuromancerem jsem dost zklamán, a uvažuju i o třech hvězdičkách... Ale když to srovnám se zbytkem kyberpunku, sci-fi nebo i fikce obecně, tak by to asi nebylo fér.

R47
25.01.2023 3 z 5

Celkem slušný (lehce sci-fi) thriller, kterému škodí neskutečně moc postav a to, že jde o pokračování uhrančivého Neuromancera. Tohle fakt (zpětným pohledem) nemá s kyberpunkem moc společnýho. Jsem z toho "pozdního" Gibsona tak otrávenej, že jsem se po přečtení Mony pustil znovu do Neuromancera, abych si ověřil, že je to skutečně úplně jiná liga. Neuromancer má dokonale prokreslenej celej svět, ale tohle pokračování jako by se snad ani neodehrávalo ve stejnym vesmíru. Mona působí, že se odehrává v naší současnosti. Možná to svědčí o tom, jak moc se Gibson trefil. Ale Neuromancer je nervní, nabitej nápadama, svalovejma štěpama, vylepšeníma, neony. Tady neni nic. Motivace postav jsou taky dost pochybný. A když se to vezme kolem a kolem, nedozvíte se vlastně už nic, co byste nevěděli na konci Neuromancera... Dlouhé čekání na překlad se nevyplatilo.


Masoterian
02.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Sorry, budou kvanta spoilerů, nevim jak o tom bez nich něco napsat :)) Tak nakonec jsem většinu z toho pochopil - teda asi :D Chápu, že ony entity zrozený v kyberprostoru toužily po vytvoření jeho alternativní verze, nezávislý a skrytý před člověkem, a chápu, že k něčemu takovýmu potřebovaly dobrovolnej svazek mezi UI a člověkem s unikátní vazbou na kyberprostor. Chápu i motivace většiny postav - u konstruktů jako je Fiňák je to jasný, u Molly zrovna tak, stejně jako Mona, i když tam nevim jak dlouho jí může něco takovýho naplňovat, Angie, no dejme tomu, vzhledem k její, jak jsem napsal, unikátnosti. Ale Bobby? Proč jako? Vážně jeho ambice sahaj tak daleko, aby se do toho vložil takhle radikálně? Nebo je to mnohem jednodušší, a prostě chtěli bejt spolu, bez všeho Sense/netovýho pozlátka - a jestli, tak zase, proč takhle? Nebo od každýho něco? To jsou otázky, na který asi nikdy nedostanu odpověď.

Každopádně, knížka je super, určitě si v budoucnu celou trilogii projedu ještě jednou, třeba mi nějaký souvislosti ještě docvaknou, no a třeba taky ne :)) Všem kyber nadšencům ale návštěvu Sprawlu určitě doporučuju, stojí to za to.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (17. týden)

25.04.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mona Lisa na plné gule v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených85x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce99x
v Chystám se číst46x
v Chci si koupit24x