Hrabě nula přehled

Hrabě nula https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209981/bmid_sprawl-hrabe-nula-kpV-209981.jpg 4 122 122

Sprawl série

< 2. díl >

Moře, pláž, hotel kdesi v Mexiku: Turner se snaží zapomenout, že se kdy živil jako žoldák v soubojích mezi korporacemi a že po poslední akci trvalo čtvrt roku, než se jeho roztrhané tělo dalo zase dohromady. Někdejší zaměstnavatelé s ním ale mají jiné plány – specialista na biočipy ze společnosti Maas-Neotek se chystá přeběhnout ke konkurenci z Hosaky a Turner mu má zajistit hladkou cestu. Běh událostí se ovšem chystají ovlivnit i další hráči, z nichž někteří nejsou a nikdy nebyli lidmi. Mladý Bobby Newmark touží proniknout mezi kyberkovboje a zlodějíčky dat. Přání se mu nečekaným způsobem vyplní hned při první akci, ale Bobby bude mít ještě co dělat, aby vyvázl se zdravou kůží. V kyberprostoru zuří válka a božstva vúdú, která se v matrixu začala zjevovat, by ráda přijala tělesnou podobu... Stylově vybroušené, slangem prosáklé a děsivě pravděpodobné podobenství o naší budoucnosti volně navazuje na autorův legendární románový debut Neuromancer.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Count Zero , 1986


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrabě nula. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

jakub2199
28.02.2023 5 z 5

Druhá kniha, kterou jsem četl od Gibsona z Sprawl série, a v některých ohledech lepší než Neuromancer, v některých slabší. Prolínající se příběhové linie byly zajímavý koncept, ale podle mě utrpěl nejednotnou kvalitou jednotlivých segmentů. Přestože je příběh vcelku dobře promyšlen, tak minimálně z počátku se mi stávalo, že jsem se v ději trochu ztrácel. Bohužel obzvláště prostřední část děje mi přišla nejslabší, jako jisté intermezzo v ději, ale podle mě nezamýšlené a v důsledku toho působil konec trochu jako deus ex machina (kdo četl pochopí jistou absurditu tohoto faktu).

Selhan
16.02.2023 4 z 5

Gibson píše stále skvěle (i když mám pocit, že je s postupem času méně avantgardně gibsonovksý a více čitelný), a je to úžasné čtení, ale upřímně je taky asi třeba říct, že Neuromancer pokračování nepotřeboval, a je to taková předzvěst žánrového prokletí zbytných sequelů. Nápad s bohy ze stroje ve skutečnosti není rozpracován do žádné hlubší zajímavosti, jen do delší expozice.


kralika
30.01.2023 5 z 5

Gibson se s tím nepáře. Ovšem pravda - oproti Neuromancerovi se už trochu páře se čtenářem. U Neuromancera s ním vlastně nepočítá, lépe řečeno: na čtenáře úplně sere. Chceš to pochopit? Tak se snaž, listuj, listuj a vzpomínej kde jsi to jméno, ten výraz nebo tu situaci viděl/četl...
Hrabě tak nemá to neopakovatelné kouzlo autorovy prvotiny, za které ho řada čtenářů proklíná a já zbožňuju. Přesto jsem navýsost spokojen a nezbývá mi než obdivovat autorovu imaginaci, ve které sice také trochu ubral, ale oproti jeho pozdějším románům je to ten "opravdovej" kyberpunk.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Vychází Kouzlo všité do šatů a další knižní novinky (45. týden)

04.11.2022


Připravované knižní novinky (2. - 8. 3.)

02.03.2015


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hrabě nula v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených166x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených4x
v Knihotéce154x
v Chystám se číst61x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

kyberpunk sci-fi

Autorovy další knížky

William Gibson
americká, 1948
2019  79%Neuromancer
2015  81%Hrabě nula
2008  72%Jak vypálit Chrome
1999  71%Mašina zázraků
2009  81%Virtuální světlo