Moje puberta na draka přehled

Moje puberta na draka https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462280/bmid_moje-puberta-na-draka-qQG-462280.jpeg 4 8 8

Knížka Moje puberta na draka je vtipným a autentickým vyprávěním příběhu jedné mladé dívky v období budování socialismu. Těm, kteří tu dobu zažili, se vybaví ve vzpomínkách stejné nebo velmi podobné útržky. Těm mladším pomůže odpovědět na otázku, jaký byl každodenní život běžného mladého člověka - jak to vypadalo u nich doma, ve škole, o čem si povídali, jak se bavili ve volném čase, o čem snili...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moje puberta na draka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

bookbypatrik
11.04.2021 3 z 5

Moje puberta na draka je další autobiografická kniha od autorky Šárky Rosové Váňové. Tentokrát, jak už název napovídá, z období puberty.
Už u prvního dílu se mi líbilo, že jsem mohl nahlédnout do doby, kterou jsem nezažil. Je to pro mě tak objevení něčeho nového a pro další to může být třeba skvělé zavzpomínání.
Moje dětství na draka mě každopádně oslovilo o trochu více, možná to bylo tím, že se skoro vše jen točilo ohledně prvních lásek, ale chápu, že to k tomu patří.
Autorka má milý styl psaní, oceňuji také ilustrace, které tentokrát byly ještě povedenější!

Marekh
27.01.2021 5 z 5

Děkuji autorce za poslání knihy včetně věnování, které mi napsala. Kniha mi udělala obrovskou radost a ihned jsem se pustil do čtení a knihu jsem přečetl poměrně rychle. Jedná se o pokračování knihy (2. díl) MOJE DĚTSTVÍ NA DRAKA. Kniha plynuje navazuje na první díl a strukturně je podobná prvnímu dílu. Autorka v této knize vypráví o své pubertě, jejich studentských letech na učilišti, dočteme se o různých brigádách, kterých se zúčastnila. Kniha se odehrává v 80. letech 20. století a uzavírá ji sametová revoluce 1989 a počátky po revoluci. Hlavním tématem knihy jsou autorčiny první lásky – první rande, první pusa, první milování. V knize se nachází humor, ale také se v ní vyskytují okamžiky, při kterých mi ukáply slzy. Některé okamžiky byly hodně silné, hodně emotivní a hodně osobní. V knize se nachází také deníkové záznamy, které si autorka psala v období dospívání, což je určitě fajn. Opětovně jako v prvním dílu se i v této knize vyskytují její rodiče včetně bábušky, dědy a babičky. Zajímavé bylo také vyprávění jejího taťky o roce 1968 a o zážitcích z vojny. Z knihy na nás dýchá atmosféra osmdesátek – zakázaná hudba, nové vycházející hvězdy české pop music, věčné fronty na banány a další nedostatkové zboží, na které moji rodiče vzpomínají, nakupování v tuzexech, pokud jste ovšem sehnali bony, návštěva kin a nespočet dalších věcí. Byla to doba, na kterou pamětníci vzpomínají ať už v dobrém nebo ve zlém. Každé doba má své klady i zápory.

Kniha je oproti prvnímu dílu obsáhlejší, je členěna do 3 částí, které jsou pojmenovány názvem třídy, ve které autorka studovala na učilišti. Kniha má krátké kapitoly a má oproti prvnímu dílu jiného ilustrátora. V knize se vyskytuje méně ilustrací než v prvním dílu, nicméně ilustrace jsou pěkné. V knize se vyskytují rovněž fotografie z autorčina archivu. Po jazykové stránce je kniha v naprostém pořádku, nenašel jsem téměř žádné překlepy. Kniha je po grafické stránce pěkně zpracovaná a bude dělat čest společně s prvním dílem v poličce mé knihovny.

Myslím si, že čtenářům, kterým se líbila kniha MOJE DĚTSTVÍ NA DRAKA, se bude bezesporu líbit také kniha MOJE PUBERTA NA DRAKA. Autorka knihu psala 2 roky a knihu vydala samonákladem. Knihu lze ve fyzické podobě koupit pouze na jejím e-shopu. Na čtení této knihy jsem se těšil a byl to příjemný čas, který jsem strávil s touto knihou. Kniha je vhodná pro děti a také pro pamětníky, kteří se v této době narodili a žili. Přál bych si, pokud by se autorka rozhodla napsat 3. díl, který by se odehrával v 90. letech. Na 90. léta také vzpomínám. Knihu Moje dětství na draka jsem hodnotil na 80 %, knihu Moje puberta na draka hodnotím na 100 %. Myslím si, že kniha si to rozhodně zaslouží. Pokud bych knize dal nižší hodnocení, tak jsem přesvědčen o tom, že by si to nezasloužila a vnitřně bych s tím nebyl smířený. První díl se mi líbil, ale druhý díl se mi líbil ještě o něco více. Možná to bylo způsobeno tím, že 80. léta mi byla bližší, vzpomínám si na různé chvíle, které jsem osobně prožil a také věk Šárky se posunul do věku dospívání a její myšlení a popisované události byly zase v jiné rovině, než když byla v dětském věku. Pokud by se čtenáři rozhodli, že se pustí do čtení těchto knih, nejlepší ze všeho by bylo začít nejprve s četbou prvního dílu a následně pokračovat ve čtení druhého dílu.

Tuto knihu si přečetla také moje mamka a knihu hodnotí na 80 %. Byl jsem docela překvapený, že knihu přečetla poměrně rychle během 3 dnů. Čtení ji bavilo. Zavzpomínala si také na internát, ve kterém byla ubytovaná a různé příhody, které prožila během studijních let včetně brigád, kterých se zúčastnila. :)

Citáty z knihy, které mne oslovily:

Začít život jinak, neznamená chtít ho opravovat, ale vrhnout se do jeho víru po svém.

Co lidem dáváš, měl bys i dostávat zpět.


Pája761
23.01.2021

Knížku jsem si dala k Vánocům. Za mě pecka, jakoby autorka popisovala mé vlastní vzpomínky na onu dobu. S chutí jsem se na mnoha místech zasmála, takže mohu jen doporučit

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Moje puberta na draka v seznamech

v Přečtených10x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst1x