Meč králů přehled

Meč králů
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454892/bmid_mec-kralu-8EF-454892.jpeg 5 131 131

Saské kroniky série

< 12. díl >

Uhtred z Bebbanburgu se vydává do boje, který rozhodne o osudu Anglie. Série Anglosaská kronika je čím dál dramatičtější a postava Uhtreda z Bebbanburgu stále zajímavější – v mnoha ohledech moderní hrdina čelí novému světu s měnícími se vládci, ale stále se drží tradičních hodnot muže, který ctí přísahu a stojí za svým slovem. Wessexský král Edward chřadne a s blížící se smrtí ztrácí kontrolu nad svými následníky i podporovateli. Možní dědicové jeho trůnu jsou dva a mezi nimi se schyluje k boji nejen o to, kdo se stane příštím vládcem Wessexu, ale také který z nich bude pokračovat v uskutečňování snu krále Alfreda o sjednocení všech saských království v jedinou zemi. Pro Uhtreda z Bebbanburgu je však nejdůležitější, aby jeho milovaná Northumbrie zůstala nezávislá. A i když nemá chuť se v očekávaném boji na jihu Británie jakkoliv angažovat, zavleče ho do něj útok hlavního podporovatele jednoho z kandidátů a nečekaná žádost o pomoc ze strany druhého z nich. A Uhtred, vázaný přísahou, že po Edwardově smrti zabije dva muže, se vydává s malým oddílem svých věrných do boje, který rozhodne o osudu Anglie.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

Sword of Kings , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Meč králů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (26)

Rony70
18.05.2024 5 z 5

Moje druhá kniha z této série. Předchozí kniha Pohanský pán se mi líbila o něco víc, ale i tak se mi Meč králů četl dobře. Je možná škoda, že těch knih v sérii je 13, což mi přijde zbytečně moc a obávám se, že naprostá většina lidí (stejně jako já), přečte pár knih a pak se bude věnovat jiným autorům a tématům. Každopádně je dobře, že každá kniha je samostatný příběh, takže rozhodně není potřeba tuhle ságu číst celou. Naopak co bych knize vyčetl, tak je to, že Uhtred z Bebbanburgu je prostě nesmrtelný a kniha tím trochu ztrácí na napínavosti - člověk prostě už dopředu ví, že to pro Uhtreda stejně dobře dopadne, ať už se ocitne v jakkoliv složité situaci...

Deia
26.03.2024 4 z 5

Mne sa táto séria veľmi páči a ani táto časť nie je výnimkou, aj keď mi prišla najslabšia. Čo ma trošku mrzí, keďže sa jedná o časť predposlednú. Ale Uhtredove myšlienky sa mi tentokrát veľmi nepáčili. Samé pochybnosti, ustráchanosť, veľmi mi to k nemu nesedelo. A tie jeho prísahy - vedel, že robí hlúpe rozhodnutia, ale aj tak ich robil, nie že by konečne sedel v Bebbanburgu, keď sa mu už podarilo dobyť si ho naspäť. V tejto časti je aj pár výraznejších ženských postáv, teda dve, ale tie mi liezli neskutočne na nervy. Celkovo mi to až tak nesadlo. Ale ako je u autora zvykom, čítalo sa to skvelo, prostredie je úžasne historicky dokreslené, bitiek je tam síce pomenej, ale stále dosť, miestami je to vtipné... Aj keď trošku som už rada, že sa blížime k záveru, som zvedavá, čo nám prinesie.


yerry
01.03.2024 5 z 5

Podľa autora je väčšina textu v tomto zväzku vymyslená, ale základné fakty z tohto obdobia viac-menej sedia. Po smrti Eduarda Staršieho nastáva boj o moc medzi dvomi nevlastnými bratmi, ktorí mali spoločného otca (Eduarda) ale rôzne matky. Na jednej strane je to Ælfweard a na strane druhej Æthelstan, za ktorého bojuje aj Uhtred. Rozhodne sa, kto bude vládcom troch južných kráľovstiev saskej Británie: Wessexu, Východného Anglicka a Mercie.

Záverečný boj autor umiestnil k londýnskej bráne Cripplegate (Crepelgate). Než k nemu však príde, Uhtred musí prejsť strastiplnú a bolestivú púť plnú strát. Aj na staré kolená je to však stále bijec, až sa tomu nechce veriť :)

Napriek zbytočne nadstavovaným zväzkom vzhľadom na Uhtredov príbeh, ma tento diel zaujal hlavne kvôli tým zvratom a historickým reáliám, aj keď si ich autor trochu prispôsobil. Teda opäť kvalitné čítanie a Wyrd bið full ãræd.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (40. týden)

27.09.2020


Citáty z knihy (3)

Stává se, že poznání nepochází z ničeho určitého a člověk opravdu jen tuší, že se něco chystá - cítí to z pachu, který nos není schopen zaznamenat, nebo ze strachu, k němuž není důvod.


Hněv způsobuje zatemnění mysli a vede ke krutostem.


Někdy člověk neví, proč se rozhodl dělat to, co právě dělá. Prostě nás k tomu žene osud, nebo náhlý popud a někdy pouhá hloupost.


Kniha Meč králů v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených180x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených7x
v Knihotéce127x
v Chystám se číst46x
v Chci si koupit30x
v dalších seznamech2x