Marně hledám slov přehled

Marně hledám slov https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/255510/bmid_marne-hledam-slov-c5g-255510.jpg 4 64 64

Marně hledám slov je první St Aubynův román, jenž se nezaměřuje na rodinu Melroseových, nicméně podobně jako u předchozích knih je i zde zjevná autobiografická inspirace. Autor totiž nepochybně využil svých zkušeností s nominací na Bookerovu cenu za román Matčino mléko z roku 2006 a napsal lehkou, vtipnou frašku, v níž si utahuje z celého nakladatelského průmyslu: nakladatelů, kteří hledí jen na zisk, porotců, kteří účastí na ceně sledují vlastní cíle a knihy ani nečtou, ambiciózních autorů, pro něž je získání ceny věcí přežití, slávy či zapomenutí, a v neposlední řadě i médií, které nezajímá nic jiného než humbuk, který kolem ceny pomáhají vytvořit.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Lost for Words , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Marně hledám slov. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

KapitánSmrt
22.06.2023 3 z 5

Spíše než třeskutě vtipné vyprávění očekávejte sžíravou a ironií prodchnutou kritiku všech těch současných (nejen) literárních cen, ale také celého světa vysoké kultury. Více než kvalita dané knihy je preferován politický/kulturní/etnický profil pisatele. Každý má své měřítko, svou agendu, své loutkovodiče. Jako fraška, kritika, je to dobré. Větší ambice kniha asi ani nemá. Za mě tedy příjemná jednohubka.

Sisssi
16.10.2021

St Aubyn opět nezklamal. Prohnilé zákulisní praktiky v udílení literárních cen jsou platné i pro fungování jiných podniků, nejen kulturních. Všeobecné zhnusení a nuda, rodiče, zanedbávající a ničící své děti z kariérních důvodů, zhrzené děti, které jim to oplácí, z nudy se opouštějící milenci, u nichž konec vztahu ovlivní jen jejich literární tvorbu, aniž by se skutečně dotkl jejich nitra a citů, apely na ochranu životního prostředí ze stran, které se na jeho destrukci značnou měrou podílí a v neposlední řadě bestseller, který vznikl omylem. To vše zabalené do celofánu sarkasmu a ironie, který by byl k popukání, kdyby to všechno nebylo tak realistické (nebo právě proto?). Obzvlášť mě bavily pomstičky zhrzených a odkopnutých postaviček - Nicola, která práskne na slavnou maminku, že se o ni nikdy pořádně nestarala, Didier, slibující si napsat něco tak velkolepého, že na to Katherine v životě nezapomene - jak výstižné, jak naivní, jak malé a lidské... Roztomilá kniha.


petrarka72
14.05.2020 3 z 5

Úsměvné až šklebivé - ale obávám se, že bez znalosti anglických literárních reálií si to člověk moc neužije - i když svět pinožící se kolem jedné obskurní ceny jakžtakž funguje i sám o sobě. Holt jsem měla celou dobu pocit, že mi něco uniká... a není to St Aubynova chyba.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Marně hledám slov v seznamech

v Přečtených70x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených6x
v Knihotéce45x
v Chystám se číst77x
v Chci si koupit9x