Lístky ze šumavské epopeje přehled

Lístky ze šumavské epopeje https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129161/bmid_listky-ze-sumavske-epopeje-dRG-129161.jpg 5 27 27

Kniha obsahuje medailón o autorovi a povídky připravené podle posledních vydání za autorova života, obsažených v různých svazcích Sebraných spisů Karla Klostermanna, které vycházely v nakladatelství J. R. Vilímka. Jedná se o tyto povídky: Na cestě k domovu Čaroděj, Zmizela Dva chytráci, Vánice V tísni Čemu se ve světě lidé naučí Mrtví se nevracejí Strýček z nebe Šupák Odysea soudního sluhy Výstřel v lese To byl špás!... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lístky ze šumavské epopeje. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

wooloong
07.10.2023 5 z 5

Musela jsem ocenit autorův styl, cit pro vykreslení krajiny i lidských charakterů, smysl pro humor a láskyplnou shovívavost k lidským slabostem. Vůbec bych se nedivila, kdyby si vzal Hašek pro svého Švejka inspiraci z Vojty Kudrny (Šupák). Zajímavý byl i exkurs do historie a porovnání se současností. Překvapilo mě, kolik Šumavanů odcházelo do světa za prací, a to nejen po Evropě, ale i za oceán.

Útlou knížkou jsem se prokousávala několik dní, přeci jen nejsem příliš zběhlá v přechodnících a dalších úskalích sto let staré literatury v původním znění a ještě okořeněné šumavským dialektem. Taky mě překvapil pravopis některých slov, například místo rameny ramenouma.

janina66
17.08.2023 5 z 5

Bravurně dokonale vyprávěné povídky. Krásně vyobrazeny všechny osoby v povídkách, i prostředí, počasí, vánice, spousty sněhu, chudoba apd.
Všechny povídky jsem vyslechla audio.
Asi nejvíce mě zaujaly povídky Mrtví se nevracejí a Čaroděj, obě povídky byly i trochu humorné.


BlueMind18
10.08.2023 5 z 5

Pěkné povídky psané krásnou češtinou. Klostermann uměl vykreslit lidskou povahu a různé situace velmi živě, hluboce autenticky, s citem a přitom realisticky a v neposlední řadě se zvláštním, jemným smyslem pro humor, který protkává textem všech zde obsažených povídek. Tak třeba povídka Odysea soudního sluhy o tom, kterak soudní sluha Mastílek doručoval o vánočních svátcích světákovi Josefovi Voldřichovi soudní obsílku do Stachů, je naprosto geniální.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Lístky ze šumavské epopeje v seznamech

v Přečtených33x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených2x
v Knihotéce28x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x