Lehkost bytí aneb Bytí jako světlo přehled

Lehkost bytí aneb Bytí jako světlo https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98764/bmid_lehkost-byti-aneb-byti-jako-svetlo-wJF-98764.jpg 4 6 6

O hmotnosti, éteru a sjednocování sil. V posledním čtvrtstoletí se naše chápání nejhlubší reality přírody radikálně změnilo. Jsme teď až svůdně blízko dlouho očekávanému průlomu – velkému sjednocení fundamentálních sil přírody. Vůdčí roli ve formulaci nově objevených zákonů a přístupů sehrál renomovaný fyzik a nositel Nobelovy ceny Frank Wilczek. Pro širší veřejnost je představuje ve své knize, v níž po připomenutí starších představ o hmotě a prostoru vysvětluje pozoruhodný objev, objev, který nazývá „lehkostí bytí“: že hmota je vybudována z téměř nevažitelných součástí a nejzazším zdrojem hmotnosti je čirá energie. Lehkost bytí aneb Bytí jako světlo, kniha přístupná, okouzlující i troufalá, předvádí vesmír, v němž hmota je bzukot podivné hudby, hmotnost nic neváží a prázdný prostor je mnohovrstevný, mnohobarevný supravodič. Poskytuje velkolepý nový pohled na náš fantastický vesmír a předvídá nový zlatý věk fundamentální fyziky. Knihu vydávají dohromady nakladatelství Argo, Dokořán a Paseka.... celý text

Literatura naučná
Vydáno: , Paseka , Argo , Dokořán
Originální název:

The Lightness of Being , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lehkost bytí aneb Bytí jako světlo. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Adam84
14.05.2024 4 z 5

Netřeba se obávat složitostí, jež laureát Nobelovy ceny Frank Wilczek přirozeně může evokovat. Jeho výklad světa částicové fyziky je velice blízký autorům populárně naučných publikací a tato kniha je tedy dobrým důkazem, že i držitel Nobelovy ceny a uznávaný fyzik dokáže z tak komplikovaného světa promluvit i k neodbornému čtenáři, seznámit ho se složitostmi svého oboru a podnítit ho k přemýšlivosti.
To vše svede autor přesáhnout filosofickým zamyšlením a často i doplnit vtipnou poznámkou.

Jen je potřeba brát v potaz dynamiku vývoje oboru, kterým se autor zabývá a dobu vzniku knihy, takže některé úvahy, zejména ty nad možnostmi jež přinese, v té době teprve budovaný LHC, brát za již vyřešené.

vitek.sk
28.03.2016 4 z 5

Kniha sama o sobě vynikající a všechna čest Franku Wilczekovi za skvělou popularizační knihu. To se u lidí, kteří jsou zároveň špičkovými fyziky tak často nevidí.

Bohužel dojem z knihy mi trochu kazí český překlad. Pan překladatel (kterého je navíc skoro nemožné dohledat) originální text zjevně příliš nepochopil a tak se text hemží zbytečnými poznámkami překladatele. Jako příklad bych uvedl poznámku, že nano rovná se trpaslík. Ehm za prvé cože? Nano je předpona pro miliardtinu. A za druhé lidé kteří čtou tyto knihy to obvykle vědí. Ani překlad sám o sobě není o moc lepší, některé věty nedávají úplně smysl. A některé termíny jsou špatně přeložené. Třeba collider se nepřekládá jako srážeč částic nýbrž jako urychlovač částic. Ano sráží se tam částice, ale tady by měl překladatel přeložit jako urychlovač a v poznámce vysvětlit, že tam dochází ke srážkám.

Celkově bych čekal trochu více péče s knihou nositele Nobelovy ceny. Celé to na mne působí jako kdyby dali překlad nějakému studentovi anglistiky v bakalářském studijním oboru, který o fyzice neví zhola nic. Knihu si raději přečtu v originále.

Za knihu samotnou 5 hvězd jasných, za překlad ale jedna až dvě dolů. Nakonec asi jen jedna vzhledem k tomu, že knihy nositelů vědeckých Nobelových cen u nás tak často nevycházejí. Ale doufám, že úroveň překladů se do budoucna zvedne.


JiříŠkorpík
24.08.2013

Naprosto bravurní popis světa nejmenších částic. Kdo není specialista na jadernou fyziky z této knihy získá přehled. I zde platí, že jednodušeji tuto problematiku asi popsat nejde.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Lehkost bytí aneb Bytí jako světlo v seznamech

v Přečtených11x
v Doporučených1x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst12x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x

Autorovy knížky

Frank Wilczek
americká, 1951
2011  80%Lehkost bytí aneb Bytí jako světlo