Konec dobrodružství přehled

Konec dobrodružství
https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83839/konec-dobrodruzstvi-83839.jpg 4 63 63

Příběh románu se odehrává za války, ve válečném a těsně poválečném Londýně. Spisovatel Maurice Bendrix připravuje nový román. Při sestavování materiálu a nutném pozorování určité společenské vrstvy se Bendrix seznámí se Sárou, manželkou ministerského úředníka Henryho. Vzniklý milenecký vztah mezi oběma protagonisty Sára po určité době náhle a nepochopitelně přeruší a Bendrixova vášnivá láska se promění v nenávist. Teprve po letech se Bendrix setká se Sářiným manželem a dozví se od něj pozadí Sářina činu: během jednoho z německých náletů na Londýn byl zasažen dům, v němž se milenci nacházeli, a Bendrix byl zavalen sutí. Sára v domnění, že Bendrix je mrtev, prosí Boha, aby jejímu milenci vrátil život; na oplátku přislíbí, že se své hříšné lásky vzdá. Ryzost Sářiny lásky je příčinou „konce dobrodružství“. V okamžiku, kdy se Bendrix dovídá pravdu, je ale už pozdě na nápravu: Sára umírá na zápal plic. Bendrix poznává Boha skrze vlastní porážku a končí v zoufalství.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Hynek (Alois Hynek)
Originální název:

The End of the Affair , 1951


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Konec dobrodružství. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

alkazemka
16.07.2023 4 z 5

Co se odehrává v nitru toho, kdo má to štěstí a zažije lásku, o které se celý život sní, na kterou se celý život vzpomíná? Klasik anglické litetatury Graham Greene umí o nejkrásnějším lidském citu psát vskutku čtivě a nádherně košatým jazykem. Všechny druhy i poddruhy citů a emocí, celou škálu toho, co láska přináší - vzrušení, radost, nejistota, obavy, žárlivost, odevzdání se, vášeň..... všechno tu je spojeno v celek, který přímo vybízí k zamyšlení.

"Lidé se přece mohou milovat a nevidět jeden druhého."

opic 12
02.08.2022 4 z 5

Milostný víceúhelník,ale hlavně trujúheník z více úhlů.A nad tím vším visí trojúhelník s vševědoucím okem uvnitř.
Je toho tu hodně k úvahám.Správně.Je to tak.Je to kniha přemýšlivá.
To je ta otázka,která mě trápí,jak poznaj lidi,že je mají lidi rádi ?
Asi si najmou soukromé očko,aby to na ně vypátrali.Tu se vám otevřou skryté komnaty (nic není samozřejmě černobílé) a vy se nestačíte divit.
Graham laškuje s milostnými vztahy.Není mu cizí ani partnerský (přátelský) vztah.Ha ha.
Psychologie jede na plné obracečky a ten zlom,ten úhel jak to skočí na jemný pohlaví.Pobaveně tleskám.
Žádná růžovka,ale kvalitní literatura bez milionu odstínů špíny.
Navíc část dotýkající se náletů.
A ten pocit.Ten pocit jen si to zkuste představit.Je právě rok 1944.Nad hlavou vám létají V1.Jste zavaleni a toho kterého milujete ...
Nejde si to představit.Nezažili jste to !


LucyVillain
01.02.2021 4 z 5

[ čteno v originále ]
Na začátek musím zmínit, že Graham Greene prostě uměl psát. A to říkám jako někdo, koho málokdy zaujme nějaká "klasika". Seč je tohle první román, který jsem od něj četla, mám za sebou i pár jeho povídek a celkově se mi hrozně líbí styl jeho psaní, i když nejsem zrovna fanoušek knih tohoto stylu.

Kniha se četla dobře, příběh byl dost k zamyšlení a hrdinovy poznámky k ostatním postavám byly místy dost úsměvné. Zajímavostí je , že je celý tento příběh (velice okatě) inspirovaný Greenovou vlastní aférkou. Musím se tedy přiznat, že mě postava Sáry vůbec nebavila (celá část jejích deníků se vlekla a přiznám se, že jsem občas přeskakovala, jak moc mě to nezajímalo), ale naopak hlavního hrdinu jsem si dost oblíbila.

Rozhodovala jsem se, jestli dát 3 nebo 4*, nakonec dávám 4, ale pro mě osobně je to něco mezi.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Konec dobrodružství v seznamech

v Přečtených86x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených6x
v Knihotéce37x
v Chystám se číst36x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech5x