Příběh vzácné tabatěrky přehled

Příběh vzácné tabatěrky https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231380/bmid_pribeh-vzacne-tabaterky-FrV-231380.jpg 4 60 60

Děj historického krimi románu zavádí čtenáře do druhé poloviny 19. století, do doby vlády císaře Františka Josefa I., konkrétně do oblasti kralického komisariátu, který byl coby pohraniční oblast rájem všech pašeráků směřujících se svým zbožím do Pruska. Velitel finanční stráže komisař Eduard Plischek se potýká nejen spašeráky, ale také s případem podivné vraždy mladé ženy. Kromě toho má ale na starosti i své mužstvo, kterému se nevyhýbají běžné starosti či trable s láskou.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příběh vzácné tabatěrky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

Bubo19
21.09.2022 4 z 5

Tuto sérii jsem nečetla podle pořadí, takže tento díl byl pro mě vlastně posledním. Musím říct, že jsem ráda, protože konec mi seděl víc, než závěr celé série. Jako v ostatních knihách s komisařem Plischkem se mi líbilo popsání atmosféry příhraničního městečka v 19. století i s typickými postavičkami, ale také problémy této doby. A když se k tomu přidá pašování a vražda je z toho skvělá detektivka.

rosalee3974
10.09.2022 4 z 5

Měla jsem velká očekávání, už kvůli tomu, že autorka je historičkou a 19. stoletím se zabývá. S čím jsem byla naprosto spokojená, byl popis prostředí a doby. Přečetla jsem již několik románů, odehrávajících se v minulosti, ale pouze v tomto případě jsem měla pocit, že byla doba i prostředí vylíčeno maximálně věrohodně, a stále přemýšlím, jak se to autorce povedlo.

Co mě nemile překvapilo, byl trochu těžkopádný styl psaní. Text v některých částech připomínal spíše odbornou publikaci - paradoxně ale ne ty části, které zmiňovaly říšské zákony apod., ale naopak ty, které jsou běžnou součástí beletristického textu, ne-li jeho přímou nutností.

Některá souvětí byla příliš dlouhá, významově navíc téměř postrádala smysl, protože v nich autorka kombinovala mnoho různorodých a nesouvisejících informací. V takových případech by bylo lepší věty zjednodušit. Také stylistická úprava mi především zpočátku připadala nedostatečná, chvílemi jsem měla pocit, jako kdyby text žádnou editací vůbec neprošel. Gramatických chyb jsem si nevšimla žádných, v několika případech se ovšem opakovala slova (v paměti mi zůstaly především po sobě jdoucí věty, v nichž autorka použila vícekrát slovo "ale"). Nejsem si jistá, jestli text před jeho vydáním četl ještě někdo jiný, některé pasáže ale vypovídají o opaku. Určitě by nebylo od věci, kdyby editor upozornil autorku, že některé pasáže by bylo vhodné napsat jinak. Z těchto důvodů se mi tedy kniha nejprve nečetla nejlépe, což ale postupně se rozvíjející zápletka vynahradila.

Předcházející komentáře čtenářů upozorňovaly i na pomalé tempo příběhu. S tím naopak vůbec nesouhlasím. Vlastně bych ocenila, kdyby byl příběh o něco delší a autorka nám prostředí městečka v 19. století popsala více. Proto se těším, až se dostanu k jejím dalším (nejen) beletristickým knihám.


Madelisi
23.07.2021 5 z 5

Autorka je navýsost fundovaná situovat svůj detektivní román do prostředí finanční stráže v pohraničním městečku v polovině 19. století. Má dar živého popisu, že bych se chtěla do Králíků sama vypravit. Ale asi bych byla zklamaná, když bych na náměstí nenašla Mourkovu trafiku, v blízkém domě vetešnictví Rosy Bauerové a Otylku u kašny s nejnovějšími informacemi.

Při čtení mě do oka trklo několikrát použité spojení říct něco s vykřičníkem. Poprvé bylo osvěžující, po několikáté už trošku otravnější.

Děj svižně plynul, vše do sebe krásně zapadlo. Jednou jsem se nechala svézt na scestí zdůrazňováním těžkého života místního písaře. Zde již zmíněný citát “Nerad to říkám, ale tenhle případ vlastně způsobily, ale i vyřešily ženské.” si zaslouží připomenout.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Připravované knižní novinky (16. - 22. 2.)

15.02.2015


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Příběh vzácné tabatěrky v seznamech

v Přečtených77x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených2x
v Knihotéce84x
v Chystám se číst44x
v Chci si koupit5x