Velké a tajné show přehled

Velké a tajné show https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55649/velke-a-tajne-show-55649.jpg 4 168 168

Knihy Umění série

1. díl >

Randolph Jaffe nastoupí na poštu v Nebrasce a je přidělen do oddělení nedoručené pošty. Jeho úkolem je nedoručenou poštu otvírat, probírat, vybírat z ní cenné věci a zbytek spalovat. Randolph otevřené dopisy samozřejmě začne číst. Nedoručené dopisy mu postupně poodhalí roušku tajemství. Nalezne v nich stopy a zmínky o jakémsi Umění. Každý jednotlivý dopis je takřka bezcenný ale složené útržky z mnoha dopisů Randolphovi začnou odhalovat indicie k onomu Umění. Randolph je mystickým tajemstvím, jeho podstatou pohlcen natolik, že se rozhodne ono Umění, které považuje za moc, získat a stát se díky němu králem světa! Tato touha a vědění o existenci Umění jej přivede na různá místa, k různým lidem, přivede jej k vraždě a bezcitnosti. Během let hledání se spojí s jistým Fletcherem, kterého využije k dalšímu kroku k poznání. Fletcher vyvine nuncio tajemnou látku, která posílí všechny vaše tužby, sny a myšlenky. Fletcher si uvědomí, co pomáhal stvořit, postaví se Randolphovi, který si teď říká Jaff a rozhodne se nuncio zničit. Jaff se však jen tak nedá, oba nuncio použijí a jím posílení se mezi nimi rozhoří nenávistná bitva, probíhající po celých Spojených státech. Malé kalifornské městečko Palomo Grove ještě netuší, že se má stát dějištěm boje na život a na smrt, který hned tak neskončí. Jaff a Fletcher totiž zplodí děti....... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Mustang
Originální název:

The Great and Secret Show , 1989


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velké a tajné show. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

LucYfer666
24.05.2022 5 z 5

Tady je Barkerova imaginace fakt řádně temná. Postavy jsou sympatické, děj má spád a napětí. Na některé nápady se nedá zapomenout, nebo si neříct, jak by asi vypadaly zfilmované? Určitě jdu do druhého dílu.

Metla
09.04.2022 4 z 5

Typický Barker, naznačující existenci jiných, mýtických světů, kam mohou lidé zavítat jen za naprosto unikátních okolností. Tajemné řády, symboly, rituály, Moře podstaty, Umění a cesta k němu… rozvoj nebo zánik, dobro proti zlu, světlo soupeřící s temnotou, prostě Bůh versus Ďábel a uprostřed my, drobní lidé se svými malichernými životy a potenciálem měnit (sebe, zemi, snad i ty jiné vesmíry kdesi za závojem reality).
Přiznávám, „Velké a tajné show“ mi dalo zabrat, napoprvé – kdysi před čtvrt stoletím – jsem četbu vzdala. Těch 566 stran je velmi hutných, napěchovaných písmenky menšími než je standard (některá nakladatelství by zvládla knihu nafouknout na trojnásobek objemu). Příběh sice obsahuje monumentální scény, většinou však plyne jaksi líně, vtírají se mi vize plavání v medu. V medu, do něhož se krvácelo, ejakulovalo, zvracelo, kálelo, nerada bych ve vás vyvolávala klamný pocit čehosi sladkého a příjemného. Plavou v tom i pozitivní emoce, ovšem špína, bizarnost a zvrhlost má navrch, jinak by to nebyl Clive Barker.
Asi největší problém je pro mě absence postav, s nimiž bych se mohla hlouběji ztotožnit. Záporákům se autor věnoval pečlivě, v jejich zkaženosti jsem skončila zanořená až po chlupy v nose. Zástupci kladné strany mi bohužel připadali poněkud mělcí, nedodělaní, příliš mě nezajímali. Umřel? Hm, smutné, dalo se to čekat, jedeme dál. Osud zverimexových mazlíčků mě trápil víc.
Abych byla fér, momentálně mám období komplikované nedostatkem času, soustředění, spánku, zkrátka čehokoliv, co podporuje lepší knižní zážitek. Proto budu mírná a zaokrouhlím spíše nahoru. 70%
P.S.: Umím si představit, jak fantastický film by z tohoto námětu mohl vzniknout v rukou kvalitních tvůrců s dostatečným rozpočtem.


ludek.n
20.01.2022 4 z 5

Clive Barker se snad v žádném ze svých děl nikdy nenechal svázat hranicemi či pravidly jednoho žánru. Bořil je a překonával s odhodláním sobě vlastním, čímž vytvořil zcela osobitý literární útvar, jehož nejčastějšími charakteristikami jsou tajemno, hrůza a mystika. Velké a tajné show se díky svým atributům může do této kategorie směle zařadit, a to hned na jedno z předních míst. Vždyť ukažte mi jiného autora, který to dotáhne od nezáludného čtení nedoručených dopisů na poště v Omaze, až k apokalypse, jež doslova srovná se zemí americké městečko Palomo Grove. Někteří by mohli říct, že v Barkerově románu nejde o nic jiného, než o klasický zápas dobra se zlem a samozřejmě by měli pravdu. Jenže také by se až osudově mýlili, protože v Palomo Grove se toho děje daleko více. A když už si myslíte, že jste celou tu hrozivou hru prohlédli do všech skulinek a zákoutí, Barker vám hned předhodí nový podnět, nápad nebo další děs. A pokud se vyčerpá v jednom světě, bez skrupulí přeskočí do dalšího. A když ani ten nestačí, což takhle dát si dostaveníčko v časové smyčce? Finální oslí můstek pro další pokračování už tam sice nemusel být, ale celkově vládla spokojenost.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Velké a tajné show v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených245x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených19x
v Knihotéce170x
v Chystám se číst43x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech3x