Kniha o zakládání přehled

Kniha o zakládání https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18503/kniha-o-zakladani-18503.jpg 5 12 12

Terezie v tomto svém osobitém textu popisuje snahu o zakládání nových klášterů.

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Libro de las fundaciones


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kniha o zakládání. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Hanka_Bohmova
13.03.2017 5 z 5

"Mezi hrnci putuje Pán."
Nejde o pouhé osobní zápisky z historie karmelitánské reformy. Terezie uvádí příklady dobré i nedobré praxe v životě komunit a připojuje své komentáře a rady pro sestry, které přijdou v budoucnu. V jedné z počátečních kapitol zdůrazňuje, že klidné ústraní není nezbytnou podmínkou pokroku ve vnitřní modlitbě - a při čtení knihy se toto téma vnucuje znovu a znovu, když milá "tulačka Boží" vrší vzpomínky na nesčetná zařizování, únavné cestování, komplikovaná jednání s donátory, představenými, měšťany, dělníky...

Tenhle kousek mi připadá velmi půvabný a příznačný pro Tereziinu osobnost:
"Ze všeho nejvíc mne však bolelo, že odmítají dát mi svolení. Rozhodla jsem se, že se správcem diecéze promluvím sama. Šla jsem do kostela u jeho domu a vzkázala jsem mu, aby mi laskavě dopřál rozmluvu. Vždyť už se jednalo víc než dva měsíce a každým dnem se vyhlídky na úspěšné zakončení menšily. Když jsme se setkali, řekla jsem mu, že je velmi skličující, když několik žen chce žít přísně v dokonalé odloučenosti od světa a nemohou jen proto, že se najdou lidé, kteří jim nedovolí takto sloužit Pánu, ačkoli sami nedělají snad něco lepšího, nýbrž žijí si pěkně v blahobytu a v pohodlí. S velkou odvahou, kterou mi dával Pán, řekla jsem mu ještě spoustu jiných věcí. Srdce se v něm pohnulo natolik, že dřív, než jsme se rozešli, dal mi své povolení."

Opravdu bych chtěla slyšet tu "spoustu jiných věcí", co mu řekla! :o)

Kromě duchovních rad a povzbuzení existuje ještě jeden důvod, proč tuto knihu s potěšením čtu. Můj přístup k okolnímu světu je docela přízemní - ráda se dívám na to, co je mi drahé, ráda se dotýkám, ráda fyzicky pobývám na místech, která pro mě mají význam. Pár takových chvil je zážitkem na mnohé roky. A když se probírám těmito stránkami, těším se, jak se snad jednou vydám do Španělska a prohlédnu si místa, kde žili své životy s Bohem ti, kterých si tolik vážím.

Kopretina
04.03.2016 5 z 5

Velmi mě v této knize oslovilo, jak sv. Terezie nikoho neobviňuje. Z popisu jejího života, resp. období zakládání reformovaných klášterů jasně vyznívá, jak ji mnozí znemožňovali její poslání, dokonce ubližovali; ona však se o tom zmiňuje jen okrajově a vždy tyto lidi omlouvá. Naopak, projevilo-li se jakékoli dobro prostřednictvím nějakého člověka, upřednostňuje ho a připisuje velké ctnosti.
A taky např: s. 82: "Je velmi žalostné, když je dnes svět tak nešťastný a zaslepený, že rodiče vidí čest svých dětí v tom, aby stále myslely na smetí pozemských věcí, vždyť přece jejich vznešenost nespočívá ve věcech, které dříve či později skončí!"
Nebo s. 226: "Ze zkušenosti totiž už dávno vím, že se člověk vždycky zklame, podniká-li něco pro lidskou chválu a brzy ho přejde i ta malá radost, kterou snad z chvály má. Lidem se totiž dnes líbí to, zítra zase ono. Co včera chválili, na to budou zítra nadávat."


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kniha o zakládání v seznamech

v Přečtených12x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce11x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

světice řeholní, klášterní život

Autorovy další knížky

Terezie od Ježíše
španělská, 1515 - 1582
1991  95%Hrad v nitru
1991  93%Život
2002  93%Cesta k dokonalosti
1991  97%Kniha o zakládání
2004  50%Vnitřní modlitba