Zrodení z mágie přehled

Zrodení z mágie https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510377/bmid_zrodeni-z-magie-04S-510377.jpg 4 12 12

Katja série

< 2. díl >

Stratila všetko, čo mala. Rodinu, domov... Ale najväčšie obety ešte len mali prísť. Mágiu, ktorá sa v nej prebudila, nedokáže kontrolovať a tak je nútená opustiť útočisko vo Východných lesoch a vyhľadať čarodejníka z Južných ostrovov. Ten by podľa všetkého mal byť jej učiteľom a zároveň jedinou možnosťou, ako sa vyslobodiť zo zložitej situácie a dostať sa k bájnym Vedánom, o ktorých počula iba z Branildinho rozprávania. Medzitým kráľovná Aria pustoší Katjinu krajinu a berie si všetko, čo si zmyslí. Likviduje ženy a opantáva mužov, rozpútava bitky na hraniciach medzi Trésiou a Zodanom, a očividne čosi hľadá aj na severe v Aluvérii. Aj Argosova situácia je vážna. Hľadaný ako vlastizradca nájde na krátky čas ochranu v Zodane. Neustále sa však túži vrátiť späť domov a svoj problém riešiť tam, kde vznikol. Kým Katjine kroky smerujú na juh, Argosove zase na sever. Jeden druhému sa vzďaľujú, avšak... Aj keď si každý kráča svojou cestou, oboch niečo spája. Už dávno sú predurčení na to, aby vystúpili z tieňa pochybností a chopili sa moci, ktorá prekračuje všetko, čo doteraz poznali. Minulosť sa stane súčasnosťou, ktorej budú musieť čeliť. Pretnú sa ich cesty znovu? Akú daň si ich púť vyberie? Ani jeden z nich už nebude tým, kým býval, a slovo zodpovednosť tak naberie úplne iný rozmer...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zrodení z mágie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Hanulka
17.05.2024 5 z 5

Katja zrodenia z magie

Aloha Perníčci, druhý díl serie Katja nese nazev Zrodeni z magie a ja bych chtěla poděkovat autorce Natalia Fox za knihu.

Druhý díl je oproti prvnímu pořádná kniha, která byla nabitá napětím bojem a magii a k tomu je toto všechno oblečeno do krásné obálky a vnitřek tez nezaostává, ilustrace v knize dodávají šmrnc.

Natalia má čtivý styl psaní, o tom jsem se už presvedčila v prvním díle a tady to není jinak. I když má kniha necelých 500stran, čte se to svižně. Za číst se, bylo teda trochu těžší, proto radím číst celou serii za sebou, protože s velkou pauzou mezi knihami budete mít nebo spíš můžete mit problém s uvědoměním si kdo je kdo, ale na příběh to nemá vliv.
Z knihy jsem cítila autorčin posun kupředu, šlo cítit jak moc se s příběhem mazlila.

Já, ktera má ráda rada romantiku, tak trochu mi tam chyběla. Byla tam trochu zmíněna, ale bylo ji tam strašně málo a ano vím, že je to fantasy příběh, ale i v něm se té romantiky může trochu víc objevit. Ale zase abyste pochopili neškodí to příběhu. Jen zmiňuji co bych ja brala.

Zároveň nám autorka osvětlila spoustu věcí z prvního dílu, za což jsem ráda.
Co ale pro mě velké ne, je konec knihy. To jako co bylo? Halo takto ro ukončit? Takto napinavě to ukončit a nevědět co bude dál je týrání čtenáře.

Takže ano, Natali Fox je talentovaná a věřím, že i další její knihy nám přinesou tolik, co tato fantasy.

jitka_dankova
22.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Druhý díl rozsáhlé fantasy tetralogie od slovenské autorky, která je, chtě nechtě a zamýšleně i nezamýšleně, inspirována sérií Eragon od Christophera Paoliniho.
Právě v tomto díle jsem pociťovala zásadní změnu všeho, co jsem si na hlavní postavě všimla v prvním díle, bylo to jako číst o někom jiném a ne, nesouviselo to s tím, že se v hrdince probrala magie. Naopak, popisy, co musela prožívat a co jí magie způsobovala, mi přišly jako jedna z mála fakt dobrých a uvěřitelných věcí ohledně charakteru této postavy.
(pozor spoiler) Hrdinka pro mne najednou byla hrozně povrchní - odložit ten pergamen, zahodit dlouholeté přátelství a kvůli čemu vlastně? Ne, nepochopila jsem ji. Vztah k sestře mi přišel diametrálně odlišný než v prvním díle. Zmizela hravost a bojovnost hrdinky a touha po dobrodružství. A ten milostný trojúhelník? To po sotva prvním vztahu hned skončí s někým, kdo tam prostě jen byl? Nepochopila jsem ten nový vztah, objevil se pro mne z čista jasna a nedával vůbec smysl. Přátelství s Violou se podle mne objevilo taky spíš z ničeho nic a na ničem pořádně nestavělo. A čtyřicetiletý kouzelník, který procestoval svět, a měl být mentorem, se v určitých chvílích choval zase nepoměrně věku a charakteru postavy. Mátlo mne to.
(konec spoileru)

Pokud to mám shrnout, fantasy svět a zápletky a propracovanost díle je krásná, kvůli tomu jsem knihu dočetla a zvažuji časem nákup i dalších dílů. Jen se nedokážu vžít do žádné z postav a tak mám tendence přeskakovat části o jejich pocitech a jen sledovat děj a to je prostě škoda.

PS: Tato série by měla potěšit všechny vegany a vegetariány, neboť je tu tento životní styl celkem dost propagován a vetkán do příběhu. Za mne to bylo na sílu a nekonzistentně, ale milovníky zvířat to rozhodně potěší.


MonaR0se
31.05.2023 5 z 5

Prvý diel Katji sa mi po počiatočných pochybách zaryl pod kožu a nepustil až do samotného konca. Druhý diel mi len potvrdil, že táto séria je naozaj to, čo potrebujem čítať. Autorka vie o čom píše, všetko má premyslené a navyše oplýva závideniahodnou fantáziou. Celý Katjin príbeh, fantasy svet, sympatické (aj tie menej sympatické) postavy vyšperkovala v každom smere, no dávala si pozor, aby pôsobili realisticky.

Katja ani trošku nezaostáva za zahraničnými fantasy románmi, dokonca môžem bez výčitiek prehlásiť, že je lepšia ako 90% zahraničných fantasy, ktoré som za posledné roky prečítala. Úprimne ma fantasy literatúra už takmer 3 roky nebaví (česť výnimkám), pretože mám pocit, že stále čítam v podstate o tom istom. Katja však patrí medzi svetlé výnimky, pretože ma neprestáva prekvapovať.

Ak ste na tom podobne ako ja a máte pocit, že žiadna fantasy vám už nemá čo ponúknuť, odporúčam pustiť sa do Katji. Tento príbeh možno spracováva motívy, ktoré už poznáte, no je zaujímavo vystavaný a má v sebe čosi navyše. Okrem postupne vygradovaného deja obsahuje zvraty, ktoré vás nútia čítať stále ďalej... postavy, ktoré budete milovať aj nenávidieť a ktoré vám občas brnknú na nervy, no neskôr im to s čistým svedomím odpustíte.

V "Zrodení z mágie" je navyše pekne vidieť, ako sa autorka zlepšila. Vychytala štylistické chybičky aj štýl písania, ktorý ma v jednotke (najmä na jej začiatku) rušil. Vďaka tomu som si čítanie užila ešte viac než predtým a už sa teším na pokračovanie :).

všechny komentáře

Související novinky (1)

Tichý pláč, Papírový palác a další knižní novinky (9. týden)

26.02.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zrodení z mágie v seznamech

v Přečtených9x
v Knihotéce38x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Natali Fox
slovenská, 1989
2022  86%Prebudená mágia
2023  85%Zrodení z mágie
2024  90%Magické relikvie I.