Jak jsem vyhrál válku přehled

Jak jsem vyhrál válku https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23317/jak-jsem-vyhral-valku-23317.jpg 4 1237 1237

Nesmrtelný válečný román z roku 1963, v němž válku bere vážně snad jen jeho hlavní protagonista, poručík britské spojenecké armády Ernest Goodbody, si od svého prvního českého vydání získal řadu příznivců i u nás a stal se knihou, kterou lze bez váhání označit za kultovní. Ač svérázný důstojník zůstává na stránkách příběhu naivně přesvědčen o bezpodmínečné oddanosti své jednotky, je stále více zřejmější, že zásady vojenské taktiky se tu spíše než v boji za Krále a Vlast uplatňují při zápolení o zdroje alkoholického či erotického uspokojení. Donkichotský Goodbody se během několikaleté anabáze snaží vrátit válce její důstojnost, ale čtenář záhy pochopí, že jde o absurdní počínání - válka je beznadějně směšnou záležitostí a smích je také to jediné, čím ji lze porazit.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

How I Won the War , 1963


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak jsem vyhrál válku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (215)

Marekh
21.05.2024 4 z 5

Jedná se o humoristický válečný román. Takový jiný pohled na válku, než běžně čteme.

Hlavní postavou je poručík ERNEST GOODBODY, který zažívá různé příhody se svou posádkou v Africe, v Itálii, v Řecku, ve Francii, v Německu. Některé situace byly úsměvné a vyloudily na mé tváři úsměv.

Na počátku každé kapitoly se nacházejí citáty významných osobností.

bumble
16.05.2024 3 z 5

Ernest Goodbody působí jak Fantozzi a stoletý stařík v jednom. Jeho naivita a smysl pro spravedlnost je ze začátku hodně vtipná a člověk se tlemí od ucha k uchu. Postupem času to však pro mě ztrácelo grády a už mě to tolik nebavilo.
A přesto, že mě to asi úplně ze židle nezvedalo, tak jsem si knihu užil a pohled na válku z pohledu účetního byl přinejmenším osvobozující.


E_Lan
29.03.2024 5 z 5

Tak tohle je asi klasika. Obrovsky zábavná klasika. Válka viděná z druhé stránky, očima naivního účetního v pozici důstojníka, očima prostých vojáků, kteří holt musejí dělat to co se po nich chce a nikam se nehrnou. U všeho toho potkávání národů popsané velmi humornou formou, u které jsem se několikrát dokonce “řezal:-) Skvělá to kniha!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Do ráje, Království obávaných a další knižní novinky (35. týden)

27.08.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jak jsem vyhrál válku v seznamech

v Právě čtených12x
v Přečtených1 822x
ve Čtenářské výzvě150x
v Doporučených139x
v Knihotéce601x
v Chystám se číst439x
v Chci si koupit60x
v dalších seznamech20x