Horečka přehled

Horečka https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143249/bmid_horecka-143249.jpg 4 341 341

Horečka je jediný prozaický text, který se zachoval v pozůstalosti básníka. Novela, jež dodnes neztratila nic ze své jemné melancholie, jazzového rytmu a neobyčejně svěží živosti. Nové vydání doprovázejí fotografie Igora Malijevského.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Horečka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (48)

Hema
dnes 5 z 5

Jsem nadšená jemností jazyka o fotografiemi.

JP
dnes 4 z 5

Text, kde se Hrabě snaží zachytit moment víc, než tvořit nějakou ambiciózní prózu (ačkoliv mi ta vztahová proklíčenost připomněla raného Kunderu, ale třeba to je prostě náladou doby Československa koncem šedesátých let)... proto ji i nejspíš do pozadí doporučuje číst s poslechem svého milovaného jazzu a cítit to víc, než snažit se úplně-plně chápat a analyzovat. Jako v alkoholovém horečném oparu... opilé emocionální dialogy maturantů, horečka zmíněná několikrát, vždy v jiném kontextu. Holka Marie, které se líbí Jan a ona ví, že jemu se zase líbí jiná, zpěvačka Alice, ta je ale nakonec ambiciózní kurvička, zatímco Jan jí má celou dobu plnou hlavu. To ráno, jak se nalitej toulá po Praze. Všechny ty situace ze situace do situace. Sečtělost Janova. Jeho povrchní slušnost, ale co si myslí (vnitřní monology), kterými se povyšuje a sám pořád neví, plný pochyb. Jo, být osmnáctiletý a po uši zamilovaný, posedlý ženou, první holkou, se kterou spal a možná mít dítě, všechny tyhle pocity znám (taky jaký to je jmenovat se Jan). Hrabě měl fakt hodně do sebe, když i na takovéhle povídce dokázal udělat tak moc, ale podobně jako všichni extrémně talentovaní, jejich plamen asi hořel příliš intenzivně a proto jejich život končí dřív a jejich slovům to dodává extra silný font a odér. Ale to "kafe" "kafe, který stejně udělat neumíš." (sakra, Václave! Já vím, že to zní cool, ale...)


dasa6360
21.05.2024 5 z 5

Tak jsem si k tomu pustila Milese Davise, jak jsi říkal, Vašku. A měl jsi pravdu – člověk pak mnohé věci pochopí daleko lépe. Víc už k tomu nemám co dodat, snad jen, že je mi hrozně líto, že už mi není osmnáct. Díky Ti tam nahoru.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Mně nadáváš do senzitivů, ale já myslím, že to není zbytečný všímat si věcí, který vypadaj jako kus nenapsaný básničky.


Kniha Horečka v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených490x
ve Čtenářské výzvě38x
v Doporučených41x
v Knihotéce89x
v Chystám se číst63x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech2x