Hledání ztraceného času I. –⁠ Svět Swannových přehled

Hledání ztraceného času I. –⁠ Svět Swannových https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355375/mid_hledani-ztraceneho-casu-i-svet-swan-xK8-355375.jpg 4 159 159

První část rozsáhlého románového cyklu, který je jedním ze základních děl světové literatury.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Levné knihy
Originální název:

À la recherche du temps perdu: Du côté de chez Swann , 1913


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hledání ztraceného času I. –⁠ Svět Swannových. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (34)

Adam84
včera 4 z 5

Na Proustův styl je třeba si postupně a s trpělivostí navykat, to se čtenář dozví z každé recenze či předmluvy ke knize a skutečně je tomu tak.
Přes úmorně dlouhá souvětí, často jdoucí proti stylovým zásadám, jsem musel opravdu trpělivě, stránku po stránce, rozjíždět své tempo jako u nějakého těžkopádného mechanismu a uplynulo mnoho stránek, než se tenhle Proustův strojek rozjel mou obvyklou čtenářskou rychlostí.

Ale trpělivost čtenářský zážitek přináší (ne vždy uznávám, ale Proust mi dal v tomhle za pravdu). Úchvatné básnické obrazy, originální a jen těžko něčemu podobná obraznost, novátorské psychologické postřehy odhalující lidskou povahu a slabosti pro mne byli oním čtenářským zážitkem, který mne nasměroval k četbě dalších dílů Proustova vrcholného díla, jež slibuje i zážitek komplexní a jako takové by se tedy mělo dočíst.

ondra295
27.01.2024 5 z 5

Proust je velice specifickým autorem, se kterým jsem se ještě nikdy nesetkal. Jeho knihy jsou kombinací hluboké sebereflexe, náročných filozofických úvah a především krásného jazyka, kterým je celé jeho dílo protkáno.

V první knize člověku samozřejmě nějakou dobu trvá, než si na tento specifický a hodně rozvleklý projev zvykne. Poté ale dává Proust nahlédnout do svého dětství, které z velké části strávil v milovaném Combray (Illiers) a také se zaměřuje na zvláštní postavu Swanna a jeho milostného vzplanutí. Swann sám je velice zajímavou postavou, která částečně definuje obraz francouzské společnosti konce 19. století, kdy se linie mezi aristokracií a buržoazií tenčila postupně mizela. Proustovo dílo je tak i jistou společenskou sondou, která si ale uchovává apolitičnost a filosofický přesah.


j4rxsl4v
17.10.2023

svou (video)reflexi na první část této knihy jsem obsáhl zde, pokud by to někoho zajímalo: https://www.youtube.com/watch?v=4vXRp6eXMAE&ab_channel=JaroslavMurzov

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hledání ztraceného času I. –⁠ Svět Swannových v seznamech

v Právě čtených15x
v Přečtených197x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených22x
v Knihotéce116x
v Chystám se číst369x
v Chci si koupit60x
v dalších seznamech11x