Gerron přehled

Gerron https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237083/bmid_gerron-NxA-237083.jpg 4 46 46

Charles Lewinsky vypráví životní příběh slavného německého herce a režiséra židovského původu, který byl nacisty transportován do terezínského ghetta. Někdejší hvězda němých filmů a herecký kolega Marlene Dietrichové se stal jedním z tisíce vězněných… V roce 1944 měl rozvinout svůj režisérský talent naplno a zachránit tak život svůj i své rodiny: Jeho úkolem bylo pro nacisty natočit propagandistický film Vůdce daroval Židům město, který by ukazoval šťastný a plnohodnotný život Židů v Terezíně. Je vůle přežít silnější než pochyby o životě ve lži? Je možné popřít celý život pro záchranu vlastního krku?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gerron. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Felidae
18.11.2020 5 z 5

Příběh herce a režiséra Gerrona se vine 20. stoletím v Německu. Poznáme jeho mládí v předválečném Berlíně v rodině bohatých židovských obchodníků, složíme válečnou maturitu a budeme s ním trpět v zákopech 1. světové války. Přichází Výmarská republika, první úspěchy v kabaretech a divadle, které vyústi u filmu. Bohužel promešká emigraci a pak Gerrona a jeho manželku čeká smutná pouť po Evropě, Terezín, poslední film a Osvětim.... Skvěle napsané, 5 hvězdiček bez sebemenšího zaváhání.

Madelisi
31.05.2020 3 z 5

Forma zastínila příběh. Velmi mi vadilo, že se text nečlenil na kapitoly, stačilo by je pouze očíslovat, šlo by to, protože Gerron vzpomínal na události, které tématicky souvisely s jeho současným děním. Na druhou stranu si dal autor s výstavbou textu ohromnou práci, musel značně fabulovat, ale přesto má čtenář dojem, ano, tohle mohl Gerron zažívat.

Líbilo se mi, že své vzpomínky inscenoval, velice podnětné byly jeho komentáře typu ale tak to nebylo. Skutečnost byla mnohem méně epická.

Při čtení jsem uvažovala, jak se podmínky pro Židy zhoršovaly postupně. Gerron s rodinou opustil Německo ještě včas, přesto internaci později neunikl. V románu to zdůvodnil tím, že byl blbec.

Dále se setkáme s množstvím tehdejších hvězd stříbrného plátna, namátkou Marlene Dietrich či Magda Schneiderová. Osobně se mi ale nejvíce líbila postava Otto Burschatze, Gerronova kamaráda z války.

Natáčení filmu dalo možnost představit Terezín z jiného úhlu pohledu. Gerron coby slavný režisér a nositel železného kříže patří mezi prominenty.

Na knize se mi líbilo množství výroků, které kouzelně popisují pravdu - např. že jediní lidé, co něčeho dosáhli, jsou egoisti.


Janadvorackova
16.04.2020 4 z 5

Věděla jsem, jak to dopadne.
Zpracování působilo jako jeden velký výstup. V sále se setmělo, z hlediště je slyšet šepot. Všichni upírají oči na podium, kde se odehrává poslední scéna.
Ať potlesk trvá co nejdéle.
Ať naděje umře jako poslední.
Bude to stačit?
Sugestivní, smutné, odporné a zlé.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Velký knižní čtvrtek

18.03.2015


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Gerron v seznamech

v Přečtených63x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených8x
v Knihotéce41x
v Chystám se číst51x
v Chci si koupit7x