Geniálna priateľka přehled

Geniálna priateľka https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258390/bmid_genialna-priatelka-YUh-258390.jpg 4 1901 1901

Neapol na konci päťdesiatych rokov. Dve dievčatá vyrastajú vo svete chudoby a násilia, v uzavretom vesmíre, v ktorom je nutné prispôsobiť sa, dodržiavať pravidlá a zvyky, byť ako ostatní. Dve dievčatá, od začiatku iné, k sebe nachádzajú cestu, až sa stanú neoddeliteľnými. Elena je pekná a svetlovlasá. Učí sa, snaží sa každému vyhovieť, splniť, čo sa od nej čaká. Rebelantská Lila je tmavá zlá, ale nesmierne bystrá… priam geniálna. Nebojí sa nikoho a ničoho. Zo školy však odchádza pomáhať otcovi a bratovi v obuvníckej dielni. Naopak, Elena, ktorú podporuje učiteľka, pokračuje v štúdiu na gymnáziu ako deti z bohatších rodín, ktorých rodičia si to môžu dovoliť. Dievčatá sa menia navonok aj vo vnútri, ich cesty sa rozchádzajú a znovu krížia na pozadí živej, ale temnej a drsnej neapolskej štvrte. A tie cesty ich vedú k dospelosti. Detstvo nezostáva bez následkov, bez spomienok na túženie a utrpenie. Geniálna priateľka je portrétom dvoch nezabudnuteľných dievčat, ktorý Elena Ferrante vykresľuje s vášňou a nehou až do dna ich duše. Je to fascinujúci román. Freska z hluku, obrazov a farieb, poodchýlené okno do druhého sveta, do inej doby. Nezabudnuteľný príbeh priateľstva.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Inaque
Originální název:

L'amica geniale , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Geniálna priateľka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (417)

EmillyT
05.04.2024 3 z 5

Velmi dlouho jsem se prokousávala touhle knihou. Námět je moc hezký, prostředí je zajímavé, ale děj mě bohužel vůbec nevtáhl. Trvalo mi, než jsem si zapamatovala jednotlivé postavy, kterých je opravdu hodně, Lenu ani Lili mi nebyly sympatické a většinu knihy jsem měla pocit, že se vlastně nic neděje. Zatím si nejsem jistá jestli budu v této sérii pokračovat.

gabriel375
16.03.2024 3 z 5

Kniha vtiahne, to je pravda. Až šokujúci obraz drsnej chudoby Neapola 40. a 50.rokov atd... tvrdosti Talianov pripomína miestami obraz cigánskeho geta, miestami červenú knižnicu. Hm. Ale mne Pani Ferrante nesedí, po tretej časti mi to jej sebabičovanie a nariekanie nad vlastnou nechápavosťou už liezlo na nervy Tak aby som nespojlovala, celá séria má miesto v svetovej literatúre, ale šťastie, že natočili seriál, lebo ehm, človek to druhýkrát do ruky už nechytí. Seriál bol dôstojnou bodkou .


Lole
29.02.2024 5 z 5

Před delším časem sem viděla seriál a pak jsem si po pár letech vzpoměla, že mám zrovna čas na knihu. Musím uznat že sem byla překvapená, jak rychle mě kniha vtáhla a jak mě vlastně velmi bavila. Střes světa malé čtvrti a malosti s velkým světem. Popis scény na Lilině svatbě byl přímo uchvatný.. Atmosféra knihy člověka úplně vtáhne.
Baví mě téma, příběh dvou děvčat, které jsou každá jiná. Lila mě svým způsobem místy hrozně rozčilovala a to především jejím náhlým chladem asi rozumím co za ní Lenu táhlo, ale zpětně mě ta dívka velmi štvala. Doporučuju všem, který mají rádi vztahový drama. Navíc popis Neapole v 50 letech je vynikající.

všechny komentáře

Související novinky (3)

Lvi na výsluní a další knižní novinky (22. týden)

29.05.2022


Žebříček nejprodávanějších eknih (únor)

07.03.2017


Žebříček nejprodávanějších eknih (leden)

06.02.2017


Citáty z knihy (3)

Bez lásky vyprahne nielen život ľudí, ale aj miest.


Po našem dětství se mi nestýská, je plné násilí. Dělo se nám kdeco, doma i mimo domov, den co den, ale nepamatuju si, že bych si někdy pomyslela, že život, který nám připadl, je nějak zvlášť ošklivý. Život už byl zkrátka takový. Vyrůstaly jsme s povinností ztěžovat ho druhým dřív, než ho ti druzí ztíží nám. Mně by se samozřejmě líbily zdvořilé způsoby, které kázala paní učitelka a pan farář, ale cítila jsem, že tyhle způsoby se do naší čtvrti nehodí, i když je člověk holka.


Co je to plebs, jsem zjistila v téhle chvíli a bylo mi to mnohem jasnější, než když se mě na to před lety zeptala moje učitelka. Plebs jsme byli my. Plebs byly ty tahanice o chleba a o víno, ty hádky, koho obsloužili dřív a líp, ta špinavá podlaha, po které číšníci chodili sem a tam, ty stále vulgárnější přípitky.


Kniha Geniálna priateľka v seznamech

v Právě čtených56x
v Přečtených2 777x
ve Čtenářské výzvě524x
v Doporučených186x
v Knihotéce570x
v Chystám se číst1 209x
v Chci si koupit197x
v dalších seznamech17x