Fosilie přehled

Fosilie
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534687/bmid_fosilie-65fbda83c81c9.jpg 4 144 144

Při hledání společné řeči napříč generacemi je třeba začít ve vlastní rodině Rozvedený zaměstnanec korporátu Vladimír, jemuž pomalu táhne na padesátku, se rád chlubí úspěšnou kariérou. Nicméně těm, na něž by chtěl zapůsobit nejvíc, je to podle všeho úplně jedno. Jeho hulvátský otec, který před revolucí sekýroval školáky v tělocvičně a teď ustavičně brblá nad novými poměry, začal na stará kolena sepisovat knihu a takřka přes noc se stal hvězdou místní dezinformační scény. A přesto má Vladimírova dcera Julie, jíž „taťka“ nedokázal nic odepřít, nyní k neurvalému dědovi blíž než ke svému otci, ve kterém vidí leda pokrytce devastujícího planetu konzumním způsobem života. Jenže krev není voda. Přestože si tihle tři příbuzní občas nemůžou přijít na jméno, pořád je tu příliš společných vzpomínek i pečlivě skrývaných citů na to, aby žili jeden bez druhého... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fosilie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

V_M
14.05.2024 5 z 5

Na základě charakteristiky knihy a několika ohlasů v tisku jsem se trochu obával, zda nebude poněkud tezovitá, ale naštěstí tomu tak není. Jde o strhující román ani ne tak idejí, jako spíš postojů. A vzdor popisu na obálce není jádrem knihy mezigenerační střet a s ním související vtipně pointovaná nedorozumění, ale mnohem spíš konfrontace postojů různou měrou zodpovědných vůči světu jako celku. Kašpárkovi se myslím úspěšně daří nastínit kořeny, genezi a motivaci každého z nich, nečernobíle vystihnout okolnosti formování a uplatňování daného postoje, ale ponechává myslím i určitý prostor pro tvárnost a kompromis, a tedy pro naději. Toto postapokalypticko-optimistické vyznění rozvíjí v závěrečné kapitole z budoucnosti, jež snad na některé čtenáře bude působit jako neorganický přílepek, aby se dovysvětlilo několik narativních linek, pro mě je však vítaným a osvěžujícím kompozičním tahem. Vlastně i tak trochu vnitřně uklidňujícím.

Pokud jde o styl knihy, na několika místech jsem měl pochybnosti, zda je určitá formulace šťastná, popř. pasáž jazykově uvěřitelná, nejde však o nic závažného (navíc je možné, že to je výsledek nějakého redakčního kompromisu), obecně vzato je román napsaný skvěle a jeho četba je strhující.

Jeden z myšlenkově nejpodnětnějších románů, které jsem v posledních letech četl.

Ydiot
02.05.2024 4 z 5

Ačkoli jsem slyšel, že jde o geniální přehled mezigeneračních nedorozumění, jde spíš o geniální přehled nedorozumění mezi různými pohledy na svět, ať už jste jakékoli generace. Je to fascinující a vlastně hrozně smutné čtení, podobné Bilerově Destrukci nebo Šestákově Kontinuitě parku a Vyhoření. Závěr z budoucnosti mě překvapil, ale nejsem si úplně jistý, že mile - po desítkách stránek tvrdé reality a úderné kritiky přišla najednou čirá fabulace, která mě stylově úplně vykolejila. Bezesporu jde ale o dílo, které stojí za přečtení - a především za reflexi.


drew95
30.04.2024 4 z 5

Zprvu jsem byla nadšená z české knihy, která se zabývá současností a jejími problémy. Knihy plné neotřelých obratu a pasáží nutících k zhodnocení vlastních hodnot. K závěru mi však chyběla mnohem údernější vypointovanost.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Fosilie v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených186x
ve Čtenářské výzvě27x
v Doporučených10x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst210x
v Chci si koupit41x
v dalších seznamech5x