Dům U tonoucí hvězdy přehled

Dům U tonoucí hvězdy https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/282065/mid_dum-u-tonouci-hvezdy-JrH-282065.png 4 180 180

Novela, která náleží k vrcholům autorovy tvorby, zavádí čtenáře do starého sešlého domu v zapadlé uličce pařížského předměstí. Tento dům zdobí starý heraldický znak, který autor v souladu se smutnými životními osudy nájemníků nazývá tonoucí hvězdou. Vypravěč příběhu – mladý český lékař, se náhodou dostává do tohoto domu a seznamuje se s tragickými příběhy několika starých, opuštěných žen i z duševními zápasy nešťastného slovenského intelektuála Daniela Rojka, u něhož se pocit národní malosti pojí se zklamáním nad vlastními nesplněnými sny.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dům U tonoucí hvězdy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

Česneksmedem
11.04.2023 5 z 5

Páni, to teda byla pecka! Ač jsem již takřka tři měsíce nepožil, byť ani kapku alkoholu, připadal jsem si při čtení jako přiopilý. Pořád jsem si zdůrazňoval, ať čtu pomalu a vnímám tu nádheru a neskutečnou rozdílnost tehdejší a dnešní češtiny. Alespoň na hodinu (v době údajného pařížského pobytu Zeyera) moci tak usednout u malého kostelíka svatého Juliána a tiše pozorovat lidičky, nasát vzduch a atmosféru... Je to ale celé dost depresivní.

saki5411
10.05.2022 4 z 5

Bylo pro mě těžší se do knihy začíst. Ztrácela jsem se v čase, prostoru i myšlenkách. Vytrvalá jsem však a stálo to za to. S klidným svědomím a ohromnou radostí ji zařazují na svůj seznam knih, které si určitě chci znovu přečíst.


Acamar
19.11.2021 4 z 5

Mladý medik vtažený do temných tajemství obyvatel domu U tonoucí hvězdy, zosobněné alegorie staré pověsti - stálé platného podobenství o žalu, jež týrá
duši, aby ji mohl povznést...naděje, že všechno má svůj konec.
Ponuře romantická novela, jejíž atmosféře krajní excitace svědčí archaická Zeyerova čeština s jejím, dnešnímu uchu nezvyklým slovosledem.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Čarovné dědictví, Ledový dům a dalších 21 nových eknih zdarma

19.09.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dům U tonoucí hvězdy v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených299x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených16x
v Knihotéce72x
v Chystám se číst56x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech3x