Důkaz / Třetí lež přehled

Důkaz / Třetí lež https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101799/bmid_dukaz-treti-lez-Y3O-101799.jpg 5 40 40

Druhý a třetí díl volné trilogie navazuje na Velký sešit (1986), který tvoří deníkové záznamy osudově spojených bratrů – dvojčat, podivně geniálních i cynicky krutých, kteří prožívají dětství za války v pohraničním městečku u své babičky. Důkaz (1988) sleduje příběh jednoho z nich, Lukase, úředně prohlášeného za idiota, který poté, kdy jeho bratr překročí ilegálně hranice do sousední svobodné země, dál osaměle hospodaří v babiččině domě v zemi okupované cizí armádou. Třetí lež (1991) je retrospektivním monologem dvou stárnoucích mužů: Clause T., jehož osudy jsou totožné s osudy Lukasova bratra emigranta, a Klause Lukase, slavného básníka nedávno osvobozené země.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

La Preuve / Le Troisième mensonge , 1988


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Důkaz / Třetí lež. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Toffee
03.08.2020 5 z 5

Doslov je nadepsán titulkem "Kniha smutnější než život", a když jsem ho viděla, došlo mi, že nic lepšího nevymyslím. Agota Kristof si mě povodila jak pimprle na provázku. První větou mě vrátila na konec Velkého sešitu a pak už v úsečných větách konstatovala Lucasův život. Lucas se zdá být vším nedotčený, jako tůň ve které se ukazuje obraz společnosti, ale hladina se ani nepohne. Je to hrozně depresivní, jedna postava tragičtější než druhá. A pak najednou, z věty na větu je všechno jinak. Nevíte, co je skutečné a co vymyšlené, co je pravda a co lež, existují ti lidé vůbec, prožili to, co říkali, nebo si to vymysleli? Fakt pecka.

všehodočasu
16.05.2020

První díl jsem četla kdysi dávno a úplně mně odrovnal-ale chybí mi co do komplexnosti hodnocení sčítnout ještě druhý/třetí díl.Nevíte někdo kde ho sehnat?


jendoslav
24.10.2018 5 z 5

Tak tohle je neuvěřitelná síla... Představuju si Agotu Kristof, jak se při psaní a osnování všech těch podrazů na čtenáře potměšile usmívá: jo, holoubci, pokračování Velkého sešitu jste chtěli, tak ho máte mít! A hodí vidle do všeho, co jste si mysleli, že o příběhu i postavách víte. Dočteno před dvěma týdny, stále mi knížka vrtá hlavou.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Důkaz / Třetí lež v seznamech

v Přečtených48x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených4x
v Knihotéce11x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit5x