Důkaz / Třetí lež

Důkaz / Třetí lež https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101799/bmid_dukaz-treti-lez-Y3O-101799.jpg 5 39 12

Druhý a třetí díl volné trilogie navazuje na Velký sešit (1986), který tvoří deníkové záznamy osudově spojených bratrů – dvojčat, podivně geniálních i cynicky krutých, kteří prožívají dětství za války v pohraničním městečku u své babičky. Důkaz (1988) sleduje příběh jednoho z nich, Lukase, úředně prohlášeného za idiota, který poté, kdy jeho bratr překročí ilegálně hranice do sousední svobodné země, dál osaměle hospodaří v babiččině domě v zemi okupované cizí armádou. Třetí lež (1991) je retrospektivním monologem dvou stárnoucích mužů: Clause T., jehož osudy jsou totožné s osudy Lukasova bratra emigranta, a Klause Lukase, slavného básníka nedávno osvobozené země.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

La Preuve / Le Troisième mensonge , 1988


více info...

Přidat komentář

Toffee
03.08.2020 5 z 5

Doslov je nadepsán titulkem "Kniha smutnější než život", a když jsem ho viděla, došlo mi, že nic lepšího nevymyslím. Agota Kristof si mě povodila jak pimprle na provázku. První větou mě vrátila na konec Velkého sešitu a pak už v úsečných větách konstatovala Lucasův život. Lucas se zdá být vším nedotčený, jako tůň ve které se ukazuje obraz společnosti, ale hladina se ani nepohne. Je to hrozně depresivní, jedna postava tragičtější než druhá. A pak najednou, z věty na větu je všechno jinak. Nevíte, co je skutečné a co vymyšlené, co je pravda a co lež, existují ti lidé vůbec, prožili to, co říkali, nebo si to vymysleli? Fakt pecka.

všehodočasu
16.05.2020

První díl jsem četla kdysi dávno a úplně mně odrovnal-ale chybí mi co do komplexnosti hodnocení sčítnout ještě druhý/třetí díl.Nevíte někdo kde ho sehnat?


jendoslav
24.10.2018 5 z 5

Tak tohle je neuvěřitelná síla... Představuju si Agotu Kristof, jak se při psaní a osnování všech těch podrazů na čtenáře potměšile usmívá: jo, holoubci, pokračování Velkého sešitu jste chtěli, tak ho máte mít! A hodí vidle do všeho, co jste si mysleli, že o příběhu i postavách víte. Dočteno před dvěma týdny, stále mi knížka vrtá hlavou.

sick.boy
04.10.2017 5 z 5

Po hutné zkušenosti s Velkým sešitem bylo nemožné si nepořídit pokračování.
Věcný chlad a sekaný styl Agotiny prózy zůstává, přesto že první část je psána v er-formě. Stejně tak válku vystřídal totalitní režim, poskytující podobnou mizérii. Reálie jsou tu ale opět jen naznačeny, bez konkrétních označení či pojmenování. Důležité jsou tu postavy a jejich vztahy.
Něco ale od začátku nesedí, od prvních stránek se nad příběhem vznáší otazník, a postupem stránek jich přibývá stále víc a víc a víc a víc. Co je pravda? Kdo je pravda?
Samozřejmě tu máme kadenci šokujících momentů, kterým bezemoční popisnost přidává na síle. Celý příběh je pak orámován velmi smutnou atmosférou, na tuto autorku to chce trénink, jinak máte neustále vyražený dech. Síla psaného textu dosahuje nevídaných rozměrů.
Po dočtení této trilogie ji budu nejspíš neustále vnucovat svým čtenářským přátelům, protože o takový literární zážitek se nedá nepodělit.

MichelleS
12.05.2017 5 z 5

Úžasné pokračování Velkého sešitu. Přiznávám, že si se mnou autorka hrála jako kočka s myší a co chvíli mě ztrestala ledovou sprchou, když jsem začala někomu fandit nebo když jsem si myslela, že jsem v obraze. Knížka, kterou nejde odložit. A když vás k tomu něco donutí, stejně aspoň kouskem myšlenky jste pořád u příběhu.

agata1297
15.03.2016

Opravdu povedené! Nebojím se říct, že to byla nejlepší kniha co jsem četla. Děj všech tří dílů je v částech tak zmateny, že jsem si některé řádky musela přečíst více jak jednou, ale právě to mě na tom baví. V mých 14-ti letech bylo někdy opravdu těžké to všechno pochopit, ale knihu jsem dočetla a jsem nad míru spokojena!
A proto bych byla ráda kdybyste mi někdo, kdokoliv, poradil nějaké podobné knihy:))předem děkuji

Pruhovanýtričk
02.01.2016

Hledám a nemůžu najít! Kdyby někdo prodal ráda bych koupila.

Palivo
16.03.2015 4 z 5

Mindfuck paragalaktických rozměrů, a lá zděšení v restauraci typu "objednal jsem si hranolky a tohle jsou vařené brambory, proč sebou máte traktor a jaký je rozdíl mezi kachnou?" Musím se přiznat, že jsem musel některé pasáže číst pořád dokola, protože na to můj mozek prostě nestačil. Vlastně jsem tak někde v polovině přestal věřit, že mám vůbec mozek. Nevím co si o tom mám myslet. Připadám si jako Bobby v Dallasu, když si uvědomil, že to všechno je jen sen.

dalimoni
24.07.2013 5 z 5

Jéžiš, to bylo dílo. Už podle komentářů níže a názorů mého bráchy jsem se připravoval na to, že vše bude naruby. Poutavě napsané, krátké věty, které jdou přímo k věci. Postupné rozplétaní osudů dvou bratrů (chvílemi jsem si myslel, že vůbec druhý bratr není, že to je jen "druhé já"). Vyprávění graduje v třetím díle, kdy se vše rozplétá a jakoby sedne, i když i po přečtení si člověk říká: Co teda byla pravda, co lež. V dovětku knihy je ozřejmeno, že autorka čerpá z mládí a svých zážitků z války a okupace Maďarska v roce 1956. Ta znalost té doby je poznat, je to hodně autentické. Velmi oceňuji skvělé propracovanou psychologii postav obou hlavních hrdinů, kteří často řeší psychologicko-etické otázky při vzpomínkách na minulost. Určitě doporučuji.

Renava
26.11.2012 5 z 5

Pokračovanie Veľkého zošita prevráti na ruby všetko,o čom je človek po vstrebaní prvého dielu presvedčený - všetky domnienky sa zmenia na jeden veľký otáznik, hádanku. Akoby sa autorka po celý čas s čitateľom hrala hru na mačku a myš, zahrávala sa s jeho logickými a dedukčnými schopnosti, miestami i s jeho trpezlivosťou :-)
Zatiaľ čo Veľký zošit je šokujúcim príbehom, zvyšok (Dúkaz a Třetí lež) je psychologickou hrou na odhalenie skutočnej pravdy, rozpoznanie skutočnosti od lži. Rozdielne je i podanie, miestami som váhala, či to naozaj písala tá istá osoba. Bolo by fajn vydať tieto tri dielka kompletne, pretože pokračovanie sa bez nadväznosti na Veľký zošit podľa môjho názoru vôbec nedá pochopiť.

Alma-Nacida
12.10.2012 4 z 5

K téhle knize se těžko píše komentář, protože vyvolává tolik pocitů, je těžko se vyznat v tom, jestli na mě působila tak, že bych ji doporučila někomu číst, nebo spíš ne. Asi spíš ne, ale sama nelituju, že jsem s knihou strávila čas. Tak nevím... Velký sešit je pro mě lepší a mohlo to jím skončit.

zuzulique
01.09.2012 5 z 5

Väčšinou sme zvyknutí, že pokračovania nebývajú také dobré ako prvé časti (Veľký zošit). V tomto prípade výnimka potvrdzuje pravidlo, dôkazom toho je nielen fakt, že za Třetí lež dostala Agota Kristof ocenenie, ale samotný čitateľský zážitok, ktorý skúsenému alebo minimálne mierne pokročilému čitateľovi, kniha prinesie.
Počnúc Veľkým zošitom máte pocit, že vám je všetko jasné, autorka s ľahkosťou zapája čitateľa do deja, píše o tom, čo vidí, vety sú jednoduché, strohé, myšlienkové pochody a psychika postáv zostáva mimo. Dokáže však zaujať natoľko, že sa čitateľovi osudy postáv nie sú ľahostajné a číta stranu za stranou, použijem klišé „jedným dychom.“ Prečítate druhú časť Dukaz a máte pocit, že vám je všetko jasné a rozumiete všetkému, čo sa doteraz udialo. Začnete čítať tretiu a autorka vás vyvedie z omylu. Stúpa náročnosť textu, vety sa rozvíjajú a ocitnete sa v labyrinte príbehov i vlastných myšlienok, ktoré vám nedajú pokoj dlho po tom, ako knihu zavriete. Čo je pravda a čo je lož? Odporúčam všetkým desiatimi! Knihy Agoty Kristof nemajú v literatúre veľa paralel, i keď sa niekde spomína Kosinski, s ktorým zatiaľ nemám osobnú skúsenosť.