Drama v Livonsku přehled

Drama v Livonsku https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458910/bmid_drama-v-livonsku-5CA-458910.jpg 3 75 75

Dějištěm tohoto románu je Livonsko, území dnešního Lotyšska a Estonska, patřící carskému Rusku. Na pozadí bojů Lotyšů a Litevců proti germanizačním snahám zdejší německé menšiny líčí Verne osud profesora Dimitrije Nikoleva, jenž je neprávem nařčen z loupežné vraždy bankovního sluhy Pocha. Ten nesl značnou peněžní částku Nikolevovu politickému odpůrci, německému bankéři Johausenovi. Johausen tohoto obvinění využívá k eliminaci svého protivníka, takže dojde k politicky motivovanému justičnímu omylu. Prokáže Nikolev svou nevinu? Najde se nakonec skutečný vrah sluhy Pocha?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Dobrodružné
Vydáno: , Omega
Originální název:

Un drame en Livonie , 1904


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Drama v Livonsku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

RoBertino27
12.07.2023 3 z 5

O šíři Vernova talentu může hovořit právě Drama v Livornsku. Sice zůstává poněkud upozaděna, ale mnozí dříve narození si vzpomenou na sovětský film Zlomená podkova. Byl natočen v litevsko-lotyšské produkci a promítal se v našich kinech. Dějově se poněkud odklání od knižní předlohy, ale jak psaná, tak i filmová verze mají svou kvalitu.

Lothar.777
03.11.2022

Trochu netradiční verneovka, proč ne? Celkem pobavilo, detektivní zápletka celkem zajímavá, některé postřehy z Pobaltí zaujaly. Ale tentokrát bych uvítal podčárové vysvětlivky, málo známých výrazů se urodilo :-D


jan7113
30.03.2022 4 z 5

To se tak vrhnete na méně známou Verneovku, abyste v průběhu čtení zjistili, že se tentokrát nejedná o žádné sci-fi ani o dobrodružné putování exotickými kraji, nýbrž o detektivku!
Důležitou (ne-li hlavní) roli zde hraje vlastnost dnes téměř neznámá - čest. Kdo v dnešním světě dokáže pomoci příteli v nouzi i za cenu vlastního ohrožení?

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (11. týden)

14.03.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Drama v Livonsku v seznamech

v Přečtených104x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce95x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech2x