Dom v stráni přehled

Dom v stráni https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30375/dom-v-strani-30375.jpg 4 73 73

Kukučínove vrcholné dielo román Dom v stráni (1903 – 1904). Príbeh z dalmatínskeho prostredia vychádzajúci z tradičnej schémy „pred svadbou“ je už románovou situáciou so zložitými, psychologicky hĺbkovo rozpracovanými ľudskými osudmi. Tentoraz už nejde o snahu prezentovať „kusy života“, ako to bolo v predchádzajúcich poviedkových textoch, ale ide o snahu ich postupným zreťazovaním dospieť k poodhaleniu a smerovaniu ľudských existencií. V tomto zmysle príbeh Mate Beraca, statkárky šory Anzuly a ich detí, Nika a Katice, nie je len príbehom o zložitom, až dramatickom oblúku ich citových vzťahov, vymedzený existenciálnymi medzníkmi láskou a smrťou, je to príbeh o nemožnosti preklenúť rodové a majetkové hranice nezištnou láskou. Počiatočné ilúzie v závere románu dospievajú ku svojmu koncu, napriek tomu nejde o deziluzívny typ románu. Rozchod mladých zaľúbencov a ich návrat k vlastným prostrediam je súčasne ich ľudskou sebazáchovou. 2. vydanie v tejto edícii.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dom v stráni. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Hradčiatko
25.04.2024 5 z 5

Motivovala ma výzva, lebo som mala naučené zo školských lavíc Martin Kukučín, vlastným menom Dr. Matej Bencúr napísal Dom v stráni... na maturitu som sa to naučila, prečítala som po 18 rokoch a môžem len chváliť! Cítila som smútok, pokoj, slnkom rozohriate kamene, prácu, sklamanie, nadšenie, neochvejnú lásku, rozlúčku. Prekvapivo veľmi dobré!

Ivan F
24.11.2023 3 z 5

V knihe je všetko, čím pohŕdam: malomeštiactvo, úzkoprsosť, dogmy o svete a vzťahoch, atď. Horšie je, že sa v podstate (najmä na vidieku) nič nezmenilo a preto to u nás vyzerá tak, ako to vyzerá. Pritom mnohí Kukučínovi súputníci akoby sa preniesli do dnešných čias a vďaka ich zadubeným hlavám a skostnateným názorom sa nevieme odraziť a byť modernou krajinou. Stále si nevieme zvoliť progres, ktorého sa aj postavy z knihy boja a považujú ho za zlo a tak volia "istotu", ktorá len prešľapuje na mieste. Som sklamaný z knihy a z poznania, že posledné storočie nerozlepilo mnohým Slovákom karpavé okále.


JohnMiller
14.11.2023 2 z 5

Mňa si tento román nezískal. Hoci verné opisi prostredia svojho času určite nadchly nejedného čitateľa, ktorý nechodil ešte každý rok na dovolenku k Chorvátskemu pobrežiu, a ani zo sociálneho prostredia som nemal pocit, že by bolo vymodelované umelo, avšak - zdá sa mi, že to čo chcel Kukučín povedať, nie je úplne v poriadku.

To, že naivná - rýchloplanúca - láska nemá dostatok síl na to aby prelomila bariéry sociálnych tried a tradícií, tomu ešte dokážem porozumieť, ale to, že to Kukučín znormalizoval - teda myslel, že je to správne, má to tak byť a v inom prípade by to uškodilo tradícií, rodinám, takže dedičstvo, ktoré sme dostali od rodičov do vienka nie je možné zmeniť a je zbytočné sa o to čo i len pokúšať lebo sa to aj tak nedá. Teda akoby išlo o prírodné zákony, ktoré sú pevné. Toto sa mi nezdá byť v poriadku.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dom v stráni v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených129x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených3x
v Knihotéce55x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x