Doktor Meluzin přehled

Doktor Meluzin https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28819/doktor-meluzin-28819.jpg 4 41 41

Stárnoucí pražský specialista přijme po rozchodu se ženou, která zůstala v zahraničí, místo obvodního lékaře ve venkovském zdravotním středisku, kde chce opět najít duševní klid a rovnováhu. Hledá ji v atmosféře dětství, v kraji, který je v jeho vzpomínkách spjat s vůní říjnových ohníčků a pečených brambor. Zprvu naráží na nedůvěru, nepochopení i pomluvy místních obyvatel. Jeho odborné znalosti, chápání lidských hodnot i slabostí a moudrý klid však jeho okolí přesvědčí, že je nejen dobrý lékař, ale i člověk. Lidé k němu najdou cestu a on sám získá novou náplň života.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Doktor Meluzin. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

PREBURDA
25.08.2022 5 z 5

Předloha této knihy k známému filmu "Dým bramborové natě". Psychologický román a postavy a jejich každodenní osudy jsou velmi čtivě popsány. Každodenní hledání, toho svého štěstí, zklamání, prostě vše dobré a zlé, co život každému z nás nadělil. Nádherně autorem popsané slovy okolí přírody........slova, co pohladí po duši. Životní cestu všech postav v knize jsem prožívala s nimi. Tak jako film je procítěně zpracován, tak i kniha, i když kniha je naprosto jiná a myslím i bohatší na děj a i k zamýšlení. A závěrem, doktora Meluzína si neumím představit, že by ve filmu hrál někdo jiný, než Rudolf Hrušinský. I v knižním provedení jsem si představovala právě tohoto herce.

JankoStirbey
19.03.2022 3 z 5

Pomaly prestávam rozumieť tomu, čo vlastne v knihách hľadám, prečo ich čítam? Snáď nejakú odpoveď. Táto kniha mi nedala žiadnu odpoveď, no nadchli ma Meluzinove listy, len s tým posledným sa nedokážem stotožniť. Verím tomu, že nesie v sebe pravdu, no teraz jej ešte nedôverujem. Útla knižka, sčasti poplatná dobe, niektoré skutočnosti sú v nej podľa mňa zbytočné.


Jana Květoňov
17.10.2020

Zrovna jsem dočítala román Bohumila Říhy, když v televizi dávali film "Dým bramborové natě", natočený podle něho, takže jsem to mohla porovnat. Film je hodně jiný než kniha. Ale výběr hlavního představitele MUDr. Jana Meluzina je přesný. Nedovedu si v této roli nikoho jiného než Rudolfa Hrušínského představit. Pravda, celkově je to trochu ponuré jako většina Vláčilových filmů, kniha zas až tak ponuře nevyznívá. A navíc jsem z některých Říhových obratů byla přímo unešena. Např. "listy stromů vytasily všechnu zeleň, jen aby se předvedly", nebo "v tiché zelené uličce se i keře schovávaly za své listy". Také se mi líbilo "je třeba neštěstí taky trochu nutit, aby se změnilo, nebo aby nadobro odešlo." A tak "s odstíny zimy v tváři" tuto knížku, která se mi tak dobře četla, odkládám, a všem doporučuji. A kdo je moc velký pravičák, tak ať ty věty o socialismu, který autorovi (nebo Meluzinovi) připadá jako obloha plná hvězd, prostě přeskočí. :-)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Doktor Meluzin v seznamech

v Přečtených57x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených4x
v Knihotéce48x
v Chystám se číst10x