Dlouhá cesta za svobodou přehled

Dlouhá cesta za svobodou https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37757/dlouha-cesta-za-svob.jpg 4 29 29

Tuto strhující autobiografii prvního černošského prezidenta Jihoafrické republiky, bojovníka proti rasové segregaci a držitele Nobelovy ceny míru Nelsona Mandely, zachycující období od jeho narození v roce 1918 až po první všerasové volby roku 1994, lze současně číst jako poutavé dějiny jihoafrického osvobozeneckého hnutí i celé moderní Jižní Afriky. Přestože kvůli svým názorům strávil celkem dvacet sedm let ve vězení a boji za svobodu byl nucen obětovat veškerý osobní život, Mandela vůči svým bílým utiskovatelům nezahořkl, nikdy neopustil myšlenku mezirasového smíru a zasadil se o pokojný přechod k vládě černošské většiny. Jeho vyprávění se čte jako detektivní román, vyznačuje se velkou otevřeností, nepostrádá smysl pro humor, paradox a ironii.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Práh
Originální název:

Long Walk to Freedom , 1995


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dlouhá cesta za svobodou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Martina291086
16.01.2022 2 z 5

Tuto knihu jsem četla v nemocnici a proto jsem ji zvládla přečíst za podstatně kratší dobu, než bych ji četla doma... Mám ráda životopisy a biografie, ale u této knihy mi některé pasáže a kapitoly přišly zbytečně rozvláčné a podrobné. Naopak u některých pasáží mi tato podrobnost i chyběla. Mandela zažil rozhodně obdivuhodný život a pro svou komunitu, zemi a kmen udělal nezpochybnitelné věci. Samozřejmě se najde někdo, kdo řekne, že takový "hrdina" nebyl, protože každý má právo na svůj názor. Přiznám se, že jsem africkou kulturu nikdy moc neprožívala a při čtení mi ty africké názvy šly těžko přes jazyk, nicméně čtení to bylo opravdu poučné a zajímavé. Člověka tzv. nutí přemýšlet a vnímat.

Novotny79
23.01.2019 5 z 5

Byla to fuška (kolem 580 stránek), ale dal jsem to. Kniha je psaná poutavě, člověk se dozví něco z historie JAR, a o životním zrání Nelsona Mandely. Byl to opravdu bojovník za práva svého lidu, ale byl si i vědom, že bez spolupráce s ostatními to nepůjde. Během 27 let strávených v kriminále opravdu vyzrál a stal se moudrým. Ke konci knihy píše: "Během těch dlouhých a osamělých let se u mě z touhy po svobodě mého lidu zrodila touha po svobodě všech lidí, bílých i černých. Bylo mi naprosto jasné, že utlačovatele je třeba osvobodit stejně jako utlačovaného. Člověk který bere druhému člověku svobodu, je otrokem nenávisti, vězněm předsudků a omezenosti"... Moc důležitá kniha.


achilles
18.08.2015 5 z 5

Pokud bychom měli srovnávat našeho "hrdinu" Václava Havla a Mandelu, tak vyhrává na celé čáře Nelson Mandela. Podmínky, ve kterých bojoval, byly mnohem těžší a jeho startovní pozice daleko za Havlovou. Mnohem bolestnější a krvavější, na kontinentu, kde neexistovaly zákony,právo či lidská práva. Příběh člověka s velkým Č. Jeho úloha a odkaz v dějinách nejenom Afriky je obrovský. Tato kniha je skutečným memoárem s velkým M.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dlouhá cesta za svobodou v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených39x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených8x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst69x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

apartheid Jihoafrická republika

Autorovy knížky

Nelson Mandela
jihoafrická, 1918 - 2013
2010  88%Dlouhá cesta za svobodou