Dlouhá cesta za svobodou

Dlouhá cesta za svobodou https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37757/dlouha-cesta-za-svob.jpg 4 28 7

Tuto strhující autobiografii prvního černošského prezidenta Jihoafrické republiky, bojovníka proti rasové segregaci a držitele Nobelovy ceny míru Nelsona Mandely, zachycující období od jeho narození v roce 1918 až po první všerasové volby roku 1994, lze současně číst jako poutavé dějiny jihoafrického osvobozeneckého hnutí i celé moderní Jižní Afriky. Přestože kvůli svým názorům strávil celkem dvacet sedm let ve vězení a boji za svobodu byl nucen obětovat veškerý osobní život, Mandela vůči svým bílým utiskovatelům nezahořkl, nikdy neopustil myšlenku mezirasového smíru a zasadil se o pokojný přechod k vládě černošské většiny. Jeho vyprávění se čte jako detektivní román, vyznačuje se velkou otevřeností, nepostrádá smysl pro humor, paradox a ironii.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Práh
Originální název:

Long Walk to Freedom , 1995


více info...

Přidat komentář

Martina291086
16.01.2022 2 z 5

Tuto knihu jsem četla v nemocnici a proto jsem ji zvládla přečíst za podstatně kratší dobu, než bych ji četla doma... Mám ráda životopisy a biografie, ale u této knihy mi některé pasáže a kapitoly přišly zbytečně rozvláčné a podrobné. Naopak u některých pasáží mi tato podrobnost i chyběla. Mandela zažil rozhodně obdivuhodný život a pro svou komunitu, zemi a kmen udělal nezpochybnitelné věci. Samozřejmě se najde někdo, kdo řekne, že takový "hrdina" nebyl, protože každý má právo na svůj názor. Přiznám se, že jsem africkou kulturu nikdy moc neprožívala a při čtení mi ty africké názvy šly těžko přes jazyk, nicméně čtení to bylo opravdu poučné a zajímavé. Člověka tzv. nutí přemýšlet a vnímat.

Novotny79
23.01.2019 5 z 5

Byla to fuška (kolem 580 stránek), ale dal jsem to. Kniha je psaná poutavě, člověk se dozví něco z historie JAR, a o životním zrání Nelsona Mandely. Byl to opravdu bojovník za práva svého lidu, ale byl si i vědom, že bez spolupráce s ostatními to nepůjde. Během 27 let strávených v kriminále opravdu vyzrál a stal se moudrým. Ke konci knihy píše: "Během těch dlouhých a osamělých let se u mě z touhy po svobodě mého lidu zrodila touha po svobodě všech lidí, bílých i černých. Bylo mi naprosto jasné, že utlačovatele je třeba osvobodit stejně jako utlačovaného. Člověk který bere druhému člověku svobodu, je otrokem nenávisti, vězněm předsudků a omezenosti"... Moc důležitá kniha.


achilles
18.08.2015 5 z 5

Pokud bychom měli srovnávat našeho "hrdinu" Václava Havla a Mandelu, tak vyhrává na celé čáře Nelson Mandela. Podmínky, ve kterých bojoval, byly mnohem těžší a jeho startovní pozice daleko za Havlovou. Mnohem bolestnější a krvavější, na kontinentu, kde neexistovaly zákony,právo či lidská práva. Příběh člověka s velkým Č. Jeho úloha a odkaz v dějinách nejenom Afriky je obrovský. Tato kniha je skutečným memoárem s velkým M.

bousak
13.05.2015 4 z 5

Na knize mi přišli velice zajímavé čtyři věci:
1) Nelson Mandela - pevnost jeho charakteru, odhodlání, lidskost
2) přerod kmenového myšlení do podoby celonárodní, celoafrické a konečně celolidské
3) pohled do zákulisí politicky aktivního člověka, jeho vyjednávání, zvažování a konání
4) seznámení s dějinami Jihoafrické republiky a Apartheidu

Ausík
03.02.2015 3 z 5

Bezesporu velmi zajímavá kniha. Některé pasáže mi ale přišly až příliš podrobné na to, že nebyly tak důležité a naopak - u některých věcí bych čekala, že budou popsány podrobněji, protože byly důležité.

Aries
11.11.2013

než sa začne niekdo rozplývať nad knihou, ktoru napísal Madiba sám o sebe, mal by si o tomto teroristovi a komunistovi zistiť viac informacií. :-(
http://konzervativnilisty.cz/texty/civilizace-a-spolecnost/833-svaty-mandela-ne-tak-rychle

Skjaninka
08.06.2013 5 z 5

Presne 32 dní trvala moja "cesta" s Mandelom a poviem vám, nebola vôbec jednoduchá. Aj keď nie v zmysle akým štýlom je písaná, ale tým, čo obsahuje.
Ja osobne mám veľmi rada životné príbehy zaujímavých ľudí, a musím uznať, že Mandelova cesta za slobodou, je jeden z tých najlepších a najobdivuhodnejších.
Aj pred prečítaním jeho biografie som sem tam sledovala jeho konanie, ale môj plný obdiv a rešpekt, sa voči tomuto veľkému človeku dostavil až po prečítaní tejto knihy, ktorá podrobne zaznamenáva jeho život od narodenia až po rok 1994.

Tento veľký bojovník opisuje svoj život s ľahkosťou, takže čítanie je jednoduché, zaujímavé a čitateľ sa "netopí" v záplave politiky. Práve naopak, dokáže si nenáročne priblížiť dejiny a život južnej Afriky. Veľmi ma dostávali krátke príbehy, ktoré poukazovali hlavne na chudobu, a rasovú diskrimináciu, ale najviac ma dostal tento človek, pre ktorého žiadna prekážka nepredstavovala tak veĺký problém, aby sa zastavil a prestal bojovať.

"O chudobě se dá říct jen máloco pozitivního, často však dala vzniknout opravdovému přátelství. Bohatý člověk nemá o přátelé nouzi, ale když jste bez peněz, většina lidí se k vám obrátí zády. Pusobí-li bohatství jako magnet, chudoba odpuzuje."

Nezlomil ho dlhotrvajúci proces, v ktorom bol obvinený z vlastizrady, a dokonca ho nezlomilo ani 27 rokov vo väzení, a to je už čo povedať. Koľkí by to vydržali? Podľa mňa len výnimoční jedinci, ktorí majú srdce na pravom mieste, a vôľu silnejšiu než oceľ. Však posúďte sami:

"Nikdo se nerodí s nenávistí vuči lidem jiné barvy kuže, jiného puvodu nebo náboženství. Lidé se musí nenávisti naučit a mohou-li se naučit nenávidět, lze je naučit i milovat, láska totiž vstupuje do lidského srdce snáze než její opak."

Po prepustení z väzenia, nabral jeho boj za slobodu skutočné obrátky. Južná Afrika sa začala prebúdzať. Mandela získal plno ocenení a taktiež Nobelovu cenu za mier, stal sa prvým čiernym prezidentom a dosiahol veľa úspechov, o ktoré tak veľmi usiloval.
Pre všetkých, ktorí majú radi autobiografie, odporúčam práve túto Mandelovu, pretože občas je dobre vedieť, že na svete sa nájdu tak výnimoční jedinci, ktorí majú v sebe tú pravú ľudskosť a dokážu byť nezlomní v situáciách, ktoré by nás bežných ľudí, už dávno položili na lopatky.

"Neutuchající příval tisícu urážek, tisícu ponížení a tisícu zapomenutých okamžiku ve mne zasel hněv, vzdor, touhu bojovat proti systému, který zotročil muj národ. Nebylo to tak, že bych si jednoho krásneho dne řekl: Tak od této chvíle zasvětím život boji za osvobození svého lidu, spíše jsem
prostě najednou zjistil, že za něj bojuji, a už jsem nemohl jinak."

Posledné stránky som otáčala s ľútosťou a vedomím, že moja cesta naprieč Mandelovym životom končí. Ale viem, že v mojej mysli ostane natrvalo, ako príklad toho, že slobodu si treba ceniť a nie každý na tomto ju svete ju má za takú samozrejmosť, ako my.
Končím tento názor poslednými slovami z knihy:
"Na chvíli si tu odpočinu, kradmo si prohlédnu to nádherné okolní panorama a podívam se, jak velkou vzdálenost jsem ušel. Spočinout však mohu jen na okamžik, neboť se svobodou se pojí povinnosti, takže se neodvažuji otálet. Má dlouhá cesta totiž ještě neskončila."

Klobúk dole, pán Mandela!!!!

Štítky knihy

apartheid Jihoafrická republika

Autorovy knížky

Nelson Mandela
jihoafrická, 1918 - 2013
2010  87%Dlouhá cesta za svobodou

Kniha Dlouhá cesta za svobodou je v

Právě čtených4x
Přečtených38x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených8x
Knihotéce16x
Chystám se číst67x
Chci si koupit21x
dalších seznamech3x