Dievča a šťastie přehled

Dievča a šťastie https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258825/bmid_dievca-a-stastie-258825.jpg 4 1 1

...zase by sa dalo povedať, že ide o záznamy z každodenného života. No akoby sa zmenilo už poetično alebo akoby sa autorka naučila otvárať aj ďalšie dvere, rozširuje svoj register, no takým nebadaným spôsobom, že menej citlivý čitateľ by mohol namietnuť, akoby tu šlo o autentické záznamy a akoby bolo možné takúto knižku napísať ľahko. Keby to však bola pravda, autorka by písala hrubšie knižky. Za zdanlivou jednoduchosťou skrýva sa vždy práca, ale môžeme to aj ináč povedať, spisovateľ môže aj vyberať, vyberať aj z toho, čo sa nám zdá všedné, spisovateľ vie predsa uplatniť svoj vkus aj v každodennom živote a vie, čo má vyberať.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dievča a šťastie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

BabaJaga11
09.05.2019 4 z 5

Příjemná kniha do vlaku, kterou si možná spíše než dospívající dívky přečtou dospělé ženy. Třetí a částečně i první povídka obsahují různé fantaskní prvky, které lze interpretovat různě – například jako fantazii dítěte, ale třeba také jako "kouzla" dějící se v tajemné oblasti slovenské Oravy. Zejména třetí povídka mi tajuplnou atmosférou trošku připomíná Žítkovské bohyně. Každopádně obě uvedené povídky mě přiměly vzpomenout si na "záhady" a "taje" prožité během mého vlastního dětství.

Prostřední povídka je psána zcela střízlivě a realisticky. Hrdinkou je dospívající dívka ve svém prvním zaměstnání. Zezačátku naráží na různé překážky - asi jako každý v nové práci. Ale vše se dá překonat... povídka je celkem pěkné povzbuzení pro lidi v podobné cituaci.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dievča a šťastie v seznamech

v Přečtených2x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce4x

Autorovy další knížky

Oľga Feldeková
slovenská, 1943
1988  80%Děvče a štěstí
2013  93%Kým som šťastný
1985  70%Veverica
2003  80%Poviedky
1998  0%Svet je aj inde