Deväť poviedok přehled

Deväť poviedok https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286972/bmid_devat-poviedok-62Q-286972.jpg 4 323 323

Výborný rozprávač J. D. Salinger sa nám v tejto zbierke poviedok predstavuje ako vynikajúci rečník a psychológ, ktorý dômyselne preniká do hĺbky ľudskej duše, aby odôvodnil konanie svojich hrdinov, v ktorých osobnosti sa máme problém vyznať. Konajú spontánne, ale častokrát na to doplácajú. Ich osudy sú síce tragické, ale v Salingerovom prevedení s istou dávkou humoru a povznesenia sa pôsobia ako príbehy, ktoré formujú náš názor na život, nútia nás zamyslieť sa nad sebou a premýšľať nad spôsobmi nášho konania.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Nine Stories , 1953


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deväť poviedok. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (42)

xulij01
31.12.2023 4 z 5

Celkově je čtenáři naservírováno devět povídek. Některé se mi líbily více, jiné méně, ale celkově má autor zajímavý styl, dokáže parádně zachytit charakter postav a navodit tu správnou atmosféru příběhu/dané doby (trochu mi to připomnělo Williama Faulknera). Ne vždy je ten příběh ukončený, často jsem měl pocit, co bude dál, na druhou stranu to není na škodu, může aspoň zapracovat fantazie. Jde o dvojjazyčné vydání (zrcadlový text angličtina/čeština), takže na procvičení cizího jazyka to není vůbec špatné. Celkově bych hodnotil 85 %.

sabina5156
16.12.2022 4 z 5

Ze všech povídek hodnotím dvě jako nezapomenutelné a opravdu dobré. Zbývající povídky měly dle mého skutečný význam pouze pro autora. Každopádně je každá z nich pojatá velmi originálním způsobem a jsou čtivé - ačkoli jsem se do nich nebyla schopná patřičně ponořit. Co se mi na knize skutečně líbilo je dobová atmosféra, je to jedna z malá knih, kde je zachycena hutná a barevná atmosféra amerických 50 let téměř perfektním způsobem.


Any26
13.12.2022 5 z 5

Z povídek mám dost rozporuplné pocity... a ne u všech povídek je zřetelný její význam --- který mi většinou dojde až o chvíli později a čím víc nad tím později přemýšlím, tím více se mi to líbí!
Člověk to dočte a řekne si, "co to bylo!".
Z těch povídek čiší surovost a zároveň lidskost a taková... skutečnost, která není vždy veselá, naopak většinou je tragická či smutná.
Nejvíce se mi líbila povídka "Věnováno Esmé – z lásky a žalosti".
Ta mě opravdu dostala - a pak se mi asi nejvíce líbila zřejmě ta nejznámější Den jako stvořený pro banánové rybičky.
Téměř u každé povídky jsem si říkala, "to snad ne, tímto to nemůže končit, co dál?" - ale zkrátka jsou to povídky a ne román -- zřejmě právě v tom tkví to kouzlo -- že právě v kraťoučkém příběhu nám odhalí část situace (kolikrát pouze "běžný" jeden den), kdy dojde k nějakému "střetu" či "vyhrocení".
Navíc Salinger často nechává nedovysvětlené konce a je jenom na čtenáři, jak si to sám pospojuje. Kolikrát je totiž několik pravděpodobných závěrů, jakže to dopadlo (např. Teddy či Pěkná ústa, oči zelené).
A to se mi právě velmi líbí -- že si tu "mezeru" pak sami můžeme doplnit a přemýšlet nad tím.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (23. - 27.1.)

24.01.2017


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Deväť poviedok v seznamech

v Právě čtených12x
v Přečtených484x
ve Čtenářské výzvě35x
v Doporučených26x
v Knihotéce182x
v Chystám se číst124x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech1x