Dědictví otců přehled

Dědictví otců https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194664/dedictvi-otcu-194664.jpg 4 372 372

Dědictví otců série

1. díl >

Děj se odehrává v pohnutých dobách francouzské historie 16. a 17. století. Původně šestidílný románový cyklus Dědictví otců, k němuž autor později připojil uzavřený celek sedmi dalších románů, počíná za vlády Jindřicha II. a Karla IX., v období náboženských válek mezi katolíky a hugenoty. Hrdinou je druhorozený venkovský šlechtic a lékař v královských službách Petr ze Sioraku. Stylizované, archaicky zabarvené vyprávění, inspirované stylem dobových kronik či pamětí, je plné dobrodružství, napětí i humoru. První díl nazvaný Dědictví otců dal jméno celému třináctidílnému cyklu.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Fortune de France , 1977


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dědictví otců. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (63)

MrBlueberry
21.05.2024 3 z 5

Odpočinkové čítanie. Na mňa príliš zdĺhavé. Napriek nudnosti je to pomerne akčné.

Jochen77
19.04.2024 4 z 5

Hrozně zvláštní knížka. Zajímalo by mne, zda Merle skutečně přistoupil k té staré francouzštině nebo je to pouze rozmar českého překladatele. PAN spisovatel tuto epopej započal v roce 1977 a já jsem četl vydání z roku 1989. Jazyk je skutečně nadmíru kostrbatý a košatý, čtenář se tím musí prokousat a je jen na něm, jestli u Sioraků vydrží. Ze začátku knihy jsem si říkal, jestli knížku odložím nebo to vydržím a dočtu do konce. Akce tam moc nenajdete, ovšem popis toho jak se ve Francii v období 16. století žilo je tam habaděj. Mor, nákupy pozemků, vztahy, náboženství a vykreslení politické situace si mne nakonec natolik získaly, že v sérii budu určitě pokračovat. Knížka vás postupem doby začne bavit a vy prostě musíte vědět jak to dopadne se Samsonem, Héličkou nebo Jonášem s vlčicí. Způsob psaní vás prostě chytne za srdce. Lidé se dřív skutečně uměli mít rádi a zároveň se nebáli si to vzájemně říct, láska otcovská, bratrská nebo jen čisté přátelství, mělo v těchto dobách velkou hodnotu a cenilo se. Autor tyto city umí nádherně popsat a v podstatě vystihuje ducha doby.
Tipuju, že kvalita série bude stoupat s každým dalším dílem.


Vesmich
18.04.2024 5 z 5

Obří ságu o Petrovi ze Sioraku milovala naše maminka a společně s ní to četl i bratr a tak nezbývalo než se přidat. Teď jsem přerovnávala knihovnu a začetla se a už jsem to neodložila, dokud se mládenci nevydali do světa. Celý příběh jsem nahlédla jinýma, o dost staršíma očima, takže jsem se víc smála, pasáže o sporech mezi hugenoty a katolíky brala rychle a nad společenství tam dědků občas oko pozvedla :)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dědictví otců v seznamech

v Právě čtených15x
v Přečtených536x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených48x
v Knihotéce306x
v Chystám se číst214x
v Chci si koupit30x
v dalších seznamech4x