Čtyři roční doby přehled

Čtyři roční doby https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460004/bmid_ctyri-rocni-doby-tdy-460004.jpg 4 1637 1637

Povídky a novely série

< 2. díl >

3. vydání Nové vydání povídkové knihy, která se klasické tvorbě Stephena Kinga poněkud vymyká – sám autor ji označuje za „přirozeně šťastnou knihu“. V knize najdete povídky Nadaný žák, Tělo, Dýchací metoda a Vykoupení z věznice Shawshank, kterou bude většina čtenářů znát ve filmové podobě.

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Different Seasons , 1982


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čtyři roční doby. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (210)

nattotoast
03.04.2024 2 z 5

Sbírka ukazuje různorodost Kingovo psaní, ale celkově mi to úplně nesedlo. Z čtyř povídek si nejvíc cením 'Dýchací metody' a 'Nadaného žáka' – skoro bych dal plný počet hvězd. 'Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank' je sice klasika a dobře doplňuje film, ale zdála se mi tak nějak nastavovaná, zbytečně dlouhá. Naopak 'Tělo' bylo pro mě zklamání; i když znám film a ten celkem šel, příběh v knize se mi zdál příliš roztříštěný a nesoustředěný, často odbíhal a tak zatímco první dvě povídky bych hodnotil vysoko, 'Tělo' bych dal na konec seznamu jako nejméně oblíbenou Kingovu práci.

mila2411
17.01.2024 5 z 5

Přečteno hlavně kvůli "Vykoupení z věznice Shawshank", ale i zbývající povídky nezklamaly. "Vykoupení" je při čtení stejně uhrančivé jako ve filmu: je to o NADĚJI, lidství, utrpení a ten konec... paráda.


JHoralka
30.11.2023 4 z 5

První kniha od Kinga - na doporučení manžela a taky díky výzvě!

Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank - milá povídka, četla se mi hezky, ale je to možná i tím, že jsem několikrát viděla film (který se moc od povídky neliší, kromě barvy vlasů a pleti Reada). Vůbec jsem netušila, že film byl podle předlohy.

Nadaný žák - ufff to byla nejdelší povídka z knihy (přes 200 stran) a byla tedy chvílemi pro mne drsná. Na začátku jsem myslela, že tuším kam to bude pokračovat, no v půlce jsem zase byla v šoku, co se tam děje. A ten konec mě umlčel.

Tělo - tak tahle mě bavila nejméně. Hodně tam bylo popisů všeho. Ale je pěkná, nejvíc mě bavil závěr té povídky. Ty ostatní povídky mě bavily více.

Dýchací metoda - ta se mi velmi líbila - hlavně ta povídka, kterou vyprávěl doktor.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (7. týden)

14.02.2021


Citáty z knihy (3)

Nezapomeň, že naděje je dobrá věc, Rede, možná úplně ta nejlepší, a dobré věci nikdy neumírají.


Jasně, že si pamatuju to jméno. Zihuatanejo. To je moc hezký jméno na to, aby se dalo zapomenout.


Doufám, že tam Andy bude. Doufám, že to zvládnu přes hranici. Doufám, že svýho přítele uvidím a potřesu mu rukou. Doufám, že Pacifik je tak modrej, jako bejval v mejch snech. Doufám...


Ocenění knihy (1)

2003 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Horor)


Kniha Čtyři roční doby v seznamech

v Právě čtených41x
v Přečtených2 300x
ve Čtenářské výzvě222x
v Doporučených165x
v Knihotéce701x
v Chystám se číst459x
v Chci si koupit187x
v dalších seznamech21x