Cirkus Les Mémoires přehled

Cirkus Les Mémoires https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151672/bmid_cirkus-les-memoires-cmK-151672.jpg 4 96 96

Třetí román mladé spisovatelky, autorky románů Paměť mojí babičce a Přes matný sklo. V knize se prolíná mnoho příběhů v jediném dějišti – současném New Yorku. Autorka konfrontuje dva výrazně odlišné světy – prostředí pestré směsi přistěhovalců či krátkodobých návštěvníků New Yorku a neurčitý východní svět obestřený tajemstvím (nejmenovanou zemi z nejmenovaného světadílu). Třetím místem děje je Praha. Sledujeme tři generace exulantů, jejichž životní osudy se v New Yorku buď přímo spojí, nebo alespoň na čas protnou. Těžiště románu leží v jemném a psychologicky přesném vystižení složitých mezilidské vztahů, vyprávění přitom plynule přechází z prostředí do prostředí, z příběhu do příběhu. Stejně jako u předchozích dvou románů, i zde nelze než obdivovat autorčinu mistrnou práci s jazykem.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cirkus Les Mémoires. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Majto
08.05.2023 3 z 5

Oproti knihe "Přes matný sklo" je táto viac aj o deji a akcií a o dosť viac sa mi pozdáva, no miestami už som mal chaos z toľkých postáv (navyše som v rovnakom čase paralelne čítal aj Irvingovho Syna cirkusu, čo má zmiatlo ešte viac). Pozitívne je, že napriek tomu ma bavilo túto knihu čítať a verím, že jej dám aj ďalšie šance.

JiH6
28.01.2022 4 z 5

Velmi zajímavá knížka.
Prolínání.
Kontrasty.
Hluboký, zajímavý a poměrně srovnaný Afghánec a jednoduchá až hloupá a hlavně sobecká česká pozérka - rádoby fotografka, která si ničeho neváží.

Jak mě příběhy Ramida a celé jeho rodiny bavily a překvapovaly, tak mě po čase začala znechucovat jakákoli zmínka o Tereze.

Nevím, zda to bylo schválně kvůli kontrastu, ale mne byla vyloženě nesympatická a za to dávám hvězdu dolů, protože jsem Rqmidovi přála opravdu víc než tuhle povrchní a nesobestacnou káču na krku.

Zkraje mě dost iritovala nespisovná čeština, ale dá se na to zvyknout


lencin
26.08.2020 4 z 5

Již třetí román Petry Hůlové.
Ramid (asi Afgánec) a Tereza (Češka) se setkají v New Yorku. Jeho matka Sula je vědma. Tereza se snaží prorazit se svými fotografiemi.
Čtivé,trochu magické a hodně "cestovatelské".
(2006)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Cirkus Les Mémoires v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených149x
ve Čtenářské výzvě9x
v Knihotéce73x
v Chystám se číst22x
v Chci si koupit1x