Chytání naděje přehled

Chytání naděje
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124946/chytani-nadeje-124946.jpg 4 16 16

Rybářské povídky jsou pravděpodobně jedinou knihou tohoto autora. Knihu uvedl tímto mottem: " Za jeden z největších prohřešků na vlastních dětech považuju to, že jsem z nich nevychoval rybáře. Tak jim aspoň věnuju tuhle knížku: Kateřině a Martinovi a přátelům rybářům, pro které jsem ji napsal."

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chytání naděje. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

los
16.06.2020 4 z 5

každý rybář to zná - ranní mlhu nad řekou, když svítá; vůni vody a hlíny, když jemně prší (to berou nejvíc!)

BabaJaga11
31.05.2019 5 z 5

Nenápadná knížka, o které jsem se dozvěděla vlastně úplnou náhodou. Ve vyřazených knihách z obecní knihovny jsem narazila na knihu "Fotografie po tatínkovi", která se mi moc líbila, a tak jsem pátrala, co dalšího její autor, pro mě do té doby zcela neznámý, ještě napsal. Mrzelo mě, že jen jednu knížku, alespoň na DK jich víc není, a nejspíš jich V. Brouček skutečně víc nenapsal, protože působil hlavně jako překladatel. O to víc mě potěšilo, že knížka je o rybaření. Na toto téma jsem přečetla řadu knížek a "Chytání naděje" bych hodnotlila jako jednu z nejlepších. Je v ní nejen humor a vyprávění o více či méně uvěřitelných zážitcích "tichých bláznů", ale v mnoha povídkách nechybí ani silný morální podtext.

Autor – rybář a vypravěč příběhů – se neprezentuje jako borec, který přelstí každou rybu a k tomu ještě u vody po nocích zvládá pít za dva a obšťastňovat milenku, ale jako člověk chybující, někdy možná až klukovsky naivní a skromný. Právě tím si mě jeho povídky získaly, na rozdíl od knih některých mladších autor. Nemyslí jen na sebe a na ulovení ryb (a pokud k tomu sklouzne, sám sebe napomíná), ale leží mu na srdci osud našich vod a přírody jako celku, i lidí, kteří si přírodních krás dovedou vážit.

Je mi upřímně líto, že pan Brouček zemřel krátce poté, co oslavil padesátku, a nedožil se vydání ani jedné ze svých dvou knih. Byl by zasloužil pobýt mezi lidmi i rybami déle. A jestli se dívá od nějaké nebeské řeky či rybníka, chci mu vzkázat, že mu moc děkuji aspoň za ty dvě knížky, které napsal...


zmario1
20.02.2019 5 z 5

příjemná oddychovka na dovolenou u vody, pěkně napsaný, humorný. Zpracováno i jako audiokniha.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Chytání naděje v seznamech

v Přečtených18x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených3x
v Knihotéce18x
v Chystám se číst3x

Štítky knihy

příroda ryby rybolov, rybářství, rybaření

Autorovy další knížky

Vlastimil Brouček
česká, 1934 - 1985
1986  89%Chytání naděje
1989  90%Fotografie po tatínkovi