Chvilky s Janem Zrzavým přehled

Chvilky s Janem Zrzavým
https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67287/bmid_chvilky-s-janem-zrzavym-YRL-67287.jpg 4 12 12

Druhé vydání postřehů a črt dlouholetého přítele Jana Zrzavého vychází po více než třiceti letech k 120. výročí narození malíře. Autor Zrzavého přibližuje především z lidské stránky, soustředil se na jeho civilní svět, jak ho mnozí nepoznali. V knížce jsou rozeseta zrnka moudrosti, životní zkušenosti a vyznání, která svědčí o přitažlivé individualitě, v mnohém ji dokreslují a vysvětlují.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Umění
Vydáno: ,
Originální název:

Chvilky s Janem Zrzavým , 1978


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chvilky s Janem Zrzavým. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Jana Květoňov
27.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Docela milá knížka, i když některé kapitolky jsou opravdu víceméně zbytečné. Taky by mě zajímal Jan Zrzavý jako dítě nebo mladý muž. Známe ho všichni s baretem, v čepici, s brýlemi a s plnovousem. Jako mladíka ne. Pak by mne docela zajímalo, jak byl autor knížky s Mistrem spřízněn, protože Jan Zrzavý mu vyká. Synovci by snad nevykal. Ale to jsou celkem všechno drobnosti. Hlavně mi vždycky vadí u knih věcné chyby. A ta Destinnová s jedním "n" byla pro mě jako muzikoložku přímo fackou. A několikrát se tam to jméno opakovalo a pokaždé špatně. To se autor nemohl podívat, jak se ta slavná sopranistka píše? Nebo si byl tak jistý?! Dopsala jsem si k němu i datum narození a datum smrti. To narození tam v jedné kapitolce v závorce je, ale kdo by to hledal?! No, ještě pár kritických připomínek by se našlo. Ale dobře se to četlo, tak říkajíc jedním dechem. Knížku jsem si vzala z knihobudky v Řevnicích na nádraží a kvůli těm fotografiím si ji nechám. Hlavně kvůli těm fotografiím. Mohl tam dát ale i obrázky rodičů. To se dělá u životopisných knížek

zlunazelena
27.11.2020 5 z 5

Moc milá knížečka, kterou jsem našla ve vyřazeném knihovním fondu za 10,- Kč. Hezky se mi o panu Zrzavém četlo. Mám ráda jeho i jeho tvorbu, byl to trochu morous, ale jistě hodný a spravedlivý člověk. Líbilo se mi jeho hodnocení dětských obrázků ve školní soutěži. Určitě se ke knížce brzy vrátím.


Koka
19.04.2019 1 z 5

Už dávno se žádný můj komentář tak diametrálně nelišil od názorů předchozích čtenářů, ale přesto - musím to napsat: Knížka se mi jeví být naprosto o ničem, směšná až trapná. Nevím, čím byl autor panu Zrzavému - sekretářem, najatým řidičem, kunsthistorikem zkoumajícím jeho dílo, sousedem přiživujícím se na slávě Mistra? To není jasné a jen současníci asi věděli, čím je pan Langpaul panu Zrzavému. Rozhodně však v této knížce mi Zrzavého výtvarnou poetiku, jeho umělecký vývoj a postupy nijak neosvětlil. Protože popsat v jedné kapitole, jak pan Zrzavý lpěl na klíčích, měl jich mnoho na jednom svazku, a ty potřebné stejně pořád někde zapomínal ... Nebo věnovat další kapitolku tomu, že hrozil holí všem řidičům, kteří jeli proti němu a reflektory jej oslňovali .... Nebo jaké barety a kulichy si večně sázel na hlavu (aniž by bylo řečeno, proč ani před ženami nikdy z hlavy nesmekl) - to jsou takové "pohledy do soukromí", až je mi trapno.
Mě Mistr z těch drobných epizod vychází jako umíněný nesnášenlivý stařík, který sekýroval celé své okolí a díky svému uměleckému věhlasu se od státních orgánů dožadoval výhod, ohledů. Významný umělec, přijímaný na Hradě, který nedal padesátikorunu za opravu budíku - raději jej rozmontoval a složil sám ... to mi jej ani jako člověka ani jako světoznámého tvůrce nijak nepřiblížilo Nechápu smysl této knížečky.
Můj vztah k jeho obrazům dostal ránu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Chvilky s Janem Zrzavým v seznamech

v Přečtených18x
v Doporučených1x
v Knihotéce11x
v Chystám se číst3x