Chvála macechy přehled

Chvála macechy https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401655/bmid_chvala-macechy-v8u-401655.jpg 3 34 34

V erotickém divertimentu Chvála macechy Vargas Llosa předvádí čtenáři nezvyklý milostný trojúhelník. Don Rigoberto vášnivě miluje svou druhou ženu Lucrecii, která jeho lásku s nadšenou oddaností opětuje, jenomže je tu ještě jeho synek z prvního manželství, nebesky krásné dítě s předčasnými erotickými zájmy. S ďábelsky andílkovskou nevinností nenápadně svádí Lucrecii, která neví, zda se pohoršovat, nebo dávat vinu sobě za to, že vidí hříšné myšlenky, kde je jen dětská hra. Čtrnáct milostných výjevů koresponduje s výtvarným doprovodem z Jacoba Jordaense, Françoise Bouchera, Tiziana, Francise Bacona, Fernanda de Szyszlo a Fra Angelica. Úředník pojišťovny don Rigoberto totiž nevychází jen z vlastních smyslných představ, ale inspiruje se v sexu též vlastní sbírkou grafických listů s dráždivou tematikou a svérázně si vykládá i klasická díla světového malířství. V pikantně pojatém rodinném příběhu reflektuje autor nejen odlišnosti v mužské a ženské sexualitě, nýbrž i to, jak vnímá a prosazuje své ego lidský jedinec v moderní otevřené společnosti.... celý text

Literatura světová Romány Erotika
Vydáno: , Argo
Originální název:

Elogio de la madrastra , 1988


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chvála macechy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

sgjoli
26.11.2023 4 z 5

Po dočtení knihy jsem měla trochu pocit, jako by mi explodoval mozek a já dokázala v první chvíli vyplodit jen jedinou otázku: "Co jsem to sakra právě dočetla?". :-D
No nakonec to hodnotím poměrně vysoko, i když chápu, že pro některé čtenáře může tahle kniha být nevkusná a pobuřující záležitost. Já to vnímám jako hutné rodinné drama s erotickým nádechem, které se poněkud zvrhne směrem, jak postavy asi úplně nezamýšlely. Jak moc je to morálně správné, to ať si každý čtenář posoudí sám pro sebe.
Pro mne je to zajímavě uchopený osud uzavřené skupinky lidí, která se nečekaně dostane do víru událostí, z nichž není úniku. Pohybuje se to na hranici reality a neuchopitelného snu a fantazie. Celé to je zabalené do květnatého jazyka a připodobnění k výtvarnému umění. A proto to hodnotím tak vysoko.
Téma samo o sobě svým způsobem třaskavé, nicméně ať už se k obsahu člověk staví jakkoliv, nelze autorovi upřít, že umí skvěle pracovat s jazykem a mezi řádky zvládne nacpat spoustu věcí. A malým textem tak říct opravdu hodně. Cca 150 stran textu, psaného velkým písmem a prokládaného obrázky, není mnoho. A přesto mám pocit, že mne to vnitřně převálcovalo.

boticelli
13.05.2021 5 z 5

Ďábelsko-erotické rodinné ... vlastně drama. A to hodně pikantní, ovšem v uměleckém hávu a dost zajímavě pojaté. Kniha má spád, má “pár” stránek a je graficky velice povedená - nedám zamýšlené 4* ale plných pět!


wosch
23.10.2020 1 z 5

Prostě slabé...

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (15. týden)

07.04.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Chvála macechy v seznamech

v Přečtených39x
ve Čtenářské výzvě6x
v Knihotéce50x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech2x