Černé slunce přehled

Černé slunce https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55760/cerne-slunce-55760.jpg 4 54 54

Román života a díla markýze D. A. F. de Sade Markýz de Sade (1740–1814) byl francouzský šlechtic, prozaik, představitel libertinismu. Oženil se s dcerou bohatého smírčího soudce, krátce po svatbě však začal žít skandálním zhýralým životem. Jeho rozsáhlé literární dílo vyjadřuje absolutní revoltu člověka proti jakékoli nesvobodě a útlaku. Základem odmítnutí morálních konvencí, Boha, společnosti a spoutanosti jazyka je zhýralý erotismus, který je chápán jako etická odplata člověka tváří v tvář společnosti a Bohu. Umělecky byl Sade doceněn až počátkem 20. století surrealisty. Spisovatel František Kožík v biografickém románu zachycuje s přesnou znalostí doby i dochovaných písemností strastiplnou životní pouť markýze de Sade, člověka v mnohém sporného, oslavovaného i zatracovaného.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černé slunce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Fidibus
08.02.2024 2 z 5

(SPOILER) Zajímavý a smutný životní příběh člověka, který se na svou dobu sexuálně vybočoval a byl za to potrestán. Na druhé straně měl štěstí, že byl šlechtic. Díky svému uvěznění měl čas psát, i když se dochovalo nemnoho. Bohužel mi děj po polovině začal dost splývat, ale výsledně stál příběh tohoto sadisty, který je známý neznámý, za ten čas. Některé zajímavé drobnosti ze života tehdejší společnosti navíc.
Posloucháno jako rozhlasová audiokniha.

ZuzanaK.
29.01.2024

Charakter hlavní postavy byl pro mne překvapivý a posunulo mé (nikterak podrobné ani dlouhodobě a hodnotně rovážené) představy o této osobnosti, byť nezměnilo, že bych takového člověka neměla potřebu potkat.
Čtivě napsáno (poslouchatelně načteno). Rozhodně zajímavé.


koubin007
12.01.2024 4 z 5

Mimořádně kvalitně a zábavně zpracovaná autobiografie Markýze de Sade, autora věhlasné knihy 120 dní sodomy a člověka, jehož jméno bylo dáno za vzor nejodpornější lidské sexuální aberaci - sadismu.
Jako 20 letý kluk jsem byl knihou 120 dní sodomy pohlcen a dost šokován, (vážně se v 18. století mohlo tohle dít?) a proto když se mi nyní naskytla možnost přečíst si něco o životě jeho autora, neváhal jsem ani vteřinu.

Černé slunce je nejen knihou o životě tohoto kontroverzního a zatracovaného spisovatele (stíhaného vlastně celý život), ale také průřezem velmi turbulentním obdobím kolem francouzské revoluce a nástupu Napoleona Bonaparta. Nyní je mi ta, kdysi tak strašně vzdálená historie, vlastně mnohem blíže, protože si to dokážu zasadit do kontextu doby a spojit v celek. Některé postavy, které hrály ústřední roli v Americké válce za nezávislost (generál La Fayette) se objevují později v Paříži, aby se zapojili do osvobozování France.

Kniha rozhodně stojí za přečtení, je poučná, surová a velmi detailní. Jen ten život Markýze byl na hony vzdálen jeho vyfantazírovaným postavám v knihách, což mě trochu zklamalo. Vlastně všehovšudy nasekal bičíkem pár prostitutkám a pak byl vězněn jen za svoji fantazii.
Také jsem netušil, že to byl tak plodný autor, mnoha románů, divadelních her, novel, povídek, ze kterých se bohužel dochoval jen zlomek. Doba mu nepřála, ale byl to vizionář.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Černé slunce v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených89x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených1x
v Knihotéce36x
v Chystám se číst37x
v Chci si koupit10x