Černé slunce

Černé slunce https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55760/cerne-slunce-55760.jpg 4 54 11

Román života a díla markýze D. A. F. de Sade Markýz de Sade (1740–1814) byl francouzský šlechtic, prozaik, představitel libertinismu. Oženil se s dcerou bohatého smírčího soudce, krátce po svatbě však začal žít skandálním zhýralým životem. Jeho rozsáhlé literární dílo vyjadřuje absolutní revoltu člověka proti jakékoli nesvobodě a útlaku. Základem odmítnutí morálních konvencí, Boha, společnosti a spoutanosti jazyka je zhýralý erotismus, který je chápán jako etická odplata člověka tváří v tvář společnosti a Bohu. Umělecky byl Sade doceněn až počátkem 20. století surrealisty. Spisovatel František Kožík v biografickém románu zachycuje s přesnou znalostí doby i dochovaných písemností strastiplnou životní pouť markýze de Sade, člověka v mnohém sporného, oslavovaného i zatracovaného.... celý text

Přidat komentář

Fidibus
08.02.2024 2 z 5

(SPOILER) Zajímavý a smutný životní příběh člověka, který se na svou dobu sexuálně vybočoval a byl za to potrestán. Na druhé straně měl štěstí, že byl šlechtic. Díky svému uvěznění měl čas psát, i když se dochovalo nemnoho. Bohužel mi děj po polovině začal dost splývat, ale výsledně stál příběh tohoto sadisty, který je známý neznámý, za ten čas. Některé zajímavé drobnosti ze života tehdejší společnosti navíc.
Posloucháno jako rozhlasová audiokniha.

ZuzanaK.
29.01.2024

Charakter hlavní postavy byl pro mne překvapivý a posunulo mé (nikterak podrobné ani dlouhodobě a hodnotně rovážené) představy o této osobnosti, byť nezměnilo, že bych takového člověka neměla potřebu potkat.
Čtivě napsáno (poslouchatelně načteno). Rozhodně zajímavé.


koubin007
12.01.2024 4 z 5

Mimořádně kvalitně a zábavně zpracovaná autobiografie Markýze de Sade, autora věhlasné knihy 120 dní sodomy a člověka, jehož jméno bylo dáno za vzor nejodpornější lidské sexuální aberaci - sadismu.
Jako 20 letý kluk jsem byl knihou 120 dní sodomy pohlcen a dost šokován, (vážně se v 18. století mohlo tohle dít?) a proto když se mi nyní naskytla možnost přečíst si něco o životě jeho autora, neváhal jsem ani vteřinu.

Černé slunce je nejen knihou o životě tohoto kontroverzního a zatracovaného spisovatele (stíhaného vlastně celý život), ale také průřezem velmi turbulentním obdobím kolem francouzské revoluce a nástupu Napoleona Bonaparta. Nyní je mi ta, kdysi tak strašně vzdálená historie, vlastně mnohem blíže, protože si to dokážu zasadit do kontextu doby a spojit v celek. Některé postavy, které hrály ústřední roli v Americké válce za nezávislost (generál La Fayette) se objevují později v Paříži, aby se zapojili do osvobozování France.

Kniha rozhodně stojí za přečtení, je poučná, surová a velmi detailní. Jen ten život Markýze byl na hony vzdálen jeho vyfantazírovaným postavám v knihách, což mě trochu zklamalo. Vlastně všehovšudy nasekal bičíkem pár prostitutkám a pak byl vězněn jen za svoji fantazii.
Také jsem netušil, že to byl tak plodný autor, mnoha románů, divadelních her, novel, povídek, ze kterých se bohužel dochoval jen zlomek. Doba mu nepřála, ale byl to vizionář.

R47
09.01.2024 5 z 5

Výborné. Hlavně ve druhé části, kdy skutečnost dohání a někdy i předhání Sadovy fantazie. To zrcadlení je v té knize nejlepší. Snaha po naplnění neobvyklých fantazií v "normálním" světě a pak snaha po dosažení normálnosti v době vyvrácené z kloubů. Zas jsem se dost dozvěděl a ještě si to užil. Nějak mě teď de Sade pronasleduje: zajímavě se s jeho filozofickým odkazem vyrovnává Ada Palmer v knize Too like lightning. Tohke pro mě bylo super doplnění.

Kopta
05.01.2024

Audio ČRo: Obrovský problém s tím, aby mi to něco dalo a nějak mě to oslovilo.

wooloong
27.10.2022 5 z 5

František Kožík si vzal za hlavního hrdinu svého životopisného románu hodně rozporuplnou osobnost a život libertina, svérázného filosofa a dlouholetého vězně markýze de Sade zpracoval velmi čtivě a působivě, na pozadí dramatické doby pozdního království, Velké francouzské revoluce a Napoleonských válek. Musím smeknout před paní Renée, která mu byla příkladnou a věrnou manželkou a matkou jejich tří dětí navzdory všem milenkám, věznění a výstřednímu chování za hranou zákona, po mnoho let. Ovšem tchýně, ta se mu fakt vyvedla.

Stolda
06.02.2017 5 z 5

Musím přiznat, že ke čtení mě vlastně nechtěně donutila moje partnerka, která měla touhu v době, kdy knihu četla , mi něco pikantního z té knihy sdělovat. Z počátku jsem si myslel, že čte nějakou erotiku, ale kupodivu jsem se do knihy začetl a víc mě oslovila dějová linie popisu tehdejší doby , tu erotickou linii jsem totiž znal z výše uvedeného předčítání. A musím říct, že Kožík mě opět svým úžasným ,vypravěčským uměním dovedl do jakéhosi čtenářského rauše, kdy jsem nemohl přestat číst a chtěl vědět, co bude dál.

Damato
26.01.2017 4 z 5

Nejdříve jsem trochu lapala po dechu a tak nějak se pořád ujišťovala, že tohle fakt Kožík napsal, pak jsem ale snad i přišla na tu správnou notu a dočetla jsem knihu na jeden nádech. Tak je tam trochu opáčko dějepisu, ale to přece k té době patří. Podle mě to bylo napínavé čtení s trochou historie a s ochucením erotična. A to jsem zpočátku nevnímala zrovna u Kožíka až tak pozitivně, ale ruku na srdce, koho by to nelákalo? Bylo to fakt příjemné čtení.

BarbaraF
04.03.2016 5 z 5

Skvěle popsaný a vyobrazený život markýze de Sade.

Blíženec
15.05.2013 4 z 5

Autor velice citlivě a vkusně popisuje kontroverzní osobnost markýze De Sade a jeho život. Je zde popsán také průběh Velké francouzské revoluce. Do této dějinné události markýz také ‚zasáhl‘ ona zasáhla jeho. Kniha se čte dobře a to i přesto,že děj se více méně odbývá po věznicích.

Derpette
30.06.2012 3 z 5

Způsob, jakým tahle kniha zachytila markýze, úplně odporuje mojí představě o něm. Markýz tu vystupuje jako chudák. Zlomenej starej muž kterej neví co se sebou. Takhle si prostě markýze nepředstavuju a mrzí mě, jestli to tak opravdu bylo. Já si ho ale radši představuju tak, jak ho zachytili tvůrci filmu Quills :) Každopádně se tahle knížečka nečetla špatně, jen konec na mě působil jako když čtu učebnici dějepisu. Nejspíš nezbytný, ale nudný. Doufala jsem ve víc "pikantních perliček".