Byly jsme tam taky přehled

Byly jsme tam taky https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275162/mid_byly-jsme-tam-taky-anI-275162.jpg 4 453 453

Strhující vzpomínky ženy, která byla 14 let nespravedlivě vězněná komunistickým režimem, v elitní společnosti mj. prof. Růženy Vackové, katolické spisovatelky Niny Svobodové, skautské aktivistky Dagmar Skálové aj. Po návratu z vězení se jí podařilo emigrovat za sestrou do Austrálie, kde studovala umění, historii, archeologii, psychologii a sociologii. Věnovala se také práci pro Amnesty International, uspořádala několik výstav a úspěšně působila také jako filmová kaskadérka. Použité fotografie pocházejí z Národního archivu a osobních archivů Patricka Murphyho, Jana Hübnera, Edity Řeřichové, Julie Hruškové, Věry Witzenleiterové, Jana Bubáka, Radima Kocura a Pavlíny Kourové. Odpovědná redaktorka: Monika Le Fay Předmluva: Pavlína Kourová 7. vydání... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Byly jsme tam taky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (125)

lucie.koho
15.05.2024 3 z 5

Jako Písečák jsem cítila určitou povinnost knihu přečíst. Je to velmi statečná žena, která to neměla jednoduché. Ovšem kniha mě nějak zvlášť neoslnila. Četla jsem ji dlouho i přesto, že je útlá, občas jsem měla problém s rozpoznáním postav a přeskakováním.

Friedulka
17.12.2023 2 z 5

Kniha přináší takové střípky, útržky. Vzhledem k tomu, že se jedná o autobiografii, očekávala jsem více náhledu do nitra vězněné ženy, ale rozumím, že čas může vzpomínky obrousit, či ne každý chce a dokáže své pocity odhalit.
Příběh by mi více vyhovoval pojat chronologicky či tematicky, v případě retrospektivy bych věnovala více prostoru jednotlivým událostem, mezníkům, spoluvězeňkyním. Velké množství fotografií z doby před uvězněním mi přišlo irelevantní.


Achillesaželva
02.10.2023 5 z 5

Dagmar Šimková řekla, že jednala vždy tak, aby si zachovala morální integritu. Toto postavila výš, než jakýkoliv ústupek pro vlastní pohodlí. Obdivuhodná žena! Kromě silného příběhu, samozřejmě, je naprosto brilantní i její literární um, který činí četbu knihy skutečným zážitkem. Syrové líčení brutality komunistických ženských věznic vyvažuje něha, kterou v sobě Dagmar, jakoby samozřejmě, uchovala. Ona nezahořkla; a nemusí to ani zmiňovat přímo, pozorný čtenář si toho všimne. To činí její příběh výjimečným a mimořádně krásným. Její křesťanská víra stojí, pochopitelně, v centru celého jejího života, ale Dagmar je velmi decentní a nemá potřebu se takto prezentovat. Doporučuji!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Byly jsme tam taky v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených640x
ve Čtenářské výzvě153x
v Doporučených75x
v Knihotéce171x
v Chystám se číst562x
v Chci si koupit110x
v dalších seznamech4x